Uppskjuten pension

TillämpningsanvisningGiltighetstid 28.4.2015 – tills vidarePublicerat 28.4.2015

Om arbetstagaren skjuter upp ålderspensionen på den privata sektorn och tar ut den först efter 68 års ålder, läggs en uppskovsförhöjning till pensionen från början av den kalendermånad som följer efter arbetstagarens 68-årsdag. Förhöjningen är 0,4 procent av pensionen för varje månad med vilken pensionen skjutits upp.

Från och med 1.1.2010 har livslängdskoefficienten tillämpas på den uppskjutna pensionen för dem födda 1948 eller senare.

På den offentliga sektorn har uppskjuten ålderspension inte funnits före år 2005.

TillämpningsanvisningGiltighetstid 1.1.2021 – tills vidarePublicerat 1.1.2021
Ändringar jämfört med den tidigare versionen

Anvisningen har kompletterats med att enligt lagen om ändring av lagen om införande av lagen om ändring av lagen om pension för arbetstagare har en arbetstagare som är född år 1948 eller tidigare för arbete som utförts vid sidan av pensionen rätt till uppskovsförhöjning till och med den 31 december 2016 enligt de bestämmelser som gällde vid ikraftträdandet av denna lag.

Pensionsanstalten räknar en uppskovsförhöjning på 0,4 procent för varje månad med vilken personen skjuter upp sin första ålderspension efter den kalendermånad som följer på den då hen uppnår åldersklassens lägsta pensionsålder. En person får uppskovsförhöjning oberoende av om hen arbetar.

2.1 Uppskovsförhöjningen räknas fram till den första ålderspensionen

Uppskovsförhöjningen räknas för alla anställningar och all företagarverksamhet fram till den första ålderspensionen som beviljas från den privata eller offentliga sektorn. Det räcker med att personen tar ut en ålderspension enligt arbetspensionslagarna för att personen inte längre ska ha rätt till uppskovsförhöjningen.

2.1.1 Till vilken pension hänför sig uppskovsförhöjningen?

Med uppskovsförhöjningsprocenten höjs hela den pension som personen tjänat in före utgången av den kalendermånad som föregår den då personens första ålderspension börjar.

En pension som börjar efter den första ålderspensionen kan uppskovsförhöjas endast om den första ålderspensionen har en uppskovsförhöjning.

2.1.2 Hur fastställs uppskovstiden?

Uppskovstiden räknas från början av den kalendermånad som följer på den då personen uppnår åldersklassens lägsta pensionsålder till slutet av den kalendermånad som föregår den då personens första ålderspension börjar.

Uppskovstiden för pension som börjat efter den första ålderspensionen är densamma som i den första pensionen.

Uppskovstiden räknas från åldersklassens lägsta ålder för ålderspension, även om personen har rätt till ålderspension vid någon annan ålder än åldersklassens lägsta pensionsålder. Uppskovstiden räknas från åldersklassens lägsta pensionsålder även då anställningen eller företagarverksamheten börjar efter åldersklassens lägsta pensionsålder.

2.1.3 Vilka pensioner utgör hinder för uppskovsförhöjningen?

Uppskovsförhöjningen hindras av pensioner enligt arbetspensionslagarna, även t.ex. militärpension. Partiell ålderspension och deltidspension är inte hinder för uppskovsförhöjningen.

Även lantbruksföretagarnas avträdelsestöd hindrar uppskovsförhöjningen. Man har inte rätt till uppskovsförhöjningen även om utbetalningen av avträdelsestödet har avbrutits eller avträdelsestödet har lämnats vilande. Väntande avträdelsestöd är inte ett hinder för uppskovsförhöjning.

En löpande pension är ett hinder för uppskovsförhöjningen enligt 2017 års bestämmelser oberoende av när den första pensionen har börjat. Om den första ålderspensionen har börjat till exempel före år 2005, har arbetstagarna inte rätt till uppskovsförhöjningen för andra anställningar.

2.1.3.1 Man har inte rätt till uppskovsförhöjning under tid med invalidpension

Invalidpension som har börjat före år 2005 ändras till ålderspension i 65 års ålder. Ålderspensionen räknas inte med uppskovsförhöjning då när invalidpension ändras till ålderspension, även om invalidpensionen ändras till ålderspension senare än i åldersklassens lägsta pensionsålder. Uppskovsförhöjningen kan endast räknas från åldersklassens lägsta pensionsålder till begynnelsen av den första ålderspensionen eller invalidpensionen.

Om invalidpensionen upphör efter åldersklassens lägsta pensionsålder innan invalidpensionen ändras till ålderspension, avdras den tid under vilken invalidpension betalats från uppskovstiden. Perioder med invalidpension avdras från uppskovstiden på samma sätt som perioder med arbetslöshetsförmåner.

2.1.4 Vilka pensioner hindrar inte uppskovsförhöjningen?

Uppskovsförhöjningen hindras inte av:

  • partiell ålderspension
  • deltidspension
  • pensioner som inte är pensioner enligt arbetspensionslagarna, till exempel ledamotspensioner och anpassningspensioner för riksdagsledamöter, idrottspensioner och extra konstnärspensioner
  • pensioner som betalas från utlandet, eftersom det inte särskilt fastställts bestämmelser om hur utländsk pension ska jämställas med pensioner som beviljats enligt arbetspensionslagarna
  • ålderspension som betalats som engångsbetalning.

Den högre intjäningsprocenten på 4,5 procent för personer över 63 år ersatte i 2005 års pensionsreform den tidigare uppskovsförhöjningen från 65 års ålder. I 2017 års reform ersätts tillväxtprocenten på 4,5 procent av den uppskovsförhöjning som ska räknas efter att personen har uppnått pensionsåldern. För arbete vid sidan av pension var intjäningsprocenten ändå 1,5 procent i stället för 4,5 procent och uppskovsförhöjningen enligt 2017 års bestämmelser får man inte om någon pension börjat.

Mera

Exempel: Uppskovsförhöjningen i ett fall med flera anställningar

Uppskovsförhöjningen räknas på den pension som tjänats in till och med det att den första ålderspensionen börjar. Om en annan anställning fortsätter efter att den första ålderspensionen börjar, räknas uppskovsförhöjningen för den fortsatta anställningen till och med att den första ålderspensionen börjar.

Uppskovsförhöjningen som räknats för en anställning som börjat före den första ålderspensionen och som fortsätter efter att ålderspensionen börjat beviljas samtidigt som pensionen som intjänats för denna anställning beviljas.

Exempel: Uppskovsförhöjningen i ett fall med flera anställningar 

  • Lägsta pensionsålder 64 år
  • Pension från anställning 1 vid 64 år och 6 månader
  • Pension från anställning 2 vid 65 år och 6 månader

Anställning 1:

Intjänad pension vid 64 år och 6 månader: 1 000 euro/mån
Uppskovsförhöjning: 1 000 euro/mån x 0,4 % x 6 mån = 24 euro/mån
Pension 1 024 euro/mån (x livslängdskoefficienten)

Anställning 2:

Intjänad pension vid 64 år och 6 månader: 500 euro/mån
Intjänad pension efter att den första pensionen beviljats: 20 euro/mån
Uppskovsförhöjning 500 euro/mån x 0,4 % x 6 mån = 12 euro/mån
Pension 512 euro/mån + 20 euro/mån = 532 euro/mån (x livslängdskoefficienten)

2.2 Ingen uppskovsförhöjning för arbetslöshetstid

En person har inte rätt till uppskovsförhöjningen för samma tid som personen har fått arbetslöshetsförmån dvs.

  • inkomstrelaterad dagpenning
  • grunddagpenning
  • arbetsmarknadsstöd.

Man har inte rätt till uppskovsförhöjning som betalas på basis av arbetspensionslagarna för samma tid som pensionsstöd betalas.

Pensionsstöd som har börjat 1.6.2017 eller senare under år 2017 registreras med begynnelsedatumet 1.1.2017. Det här beror på det att pensionsstödet och arbetsmarknadsstödet meddelas med samma pensionsslag och i oavlönade tider ersätter samma pensionsslag som uppgetts för samma år en uppgift som meddelats tidigare för samma år. Om det inte var tvunget att registrera begynnelsedatumet till årets första dag, skulle det i registret inte efter meddelandet av pensionsstödet finnas uppgifter från årets början om arbetsmarknadsstödtider, som kan behövas vid en eventuell senare beräkning av invalidpension.

Om FPA senare korrigerar pensionsstöds- och arbetsmarknadsstödsperioder för år 2017, kan det med anledning av ett tvingat begynnelsedatum för pensionsstöd senare komma överlappande eller bristfälliga uppgifter i registret. Det är därför skäl för pensionsanstalten att kontrollera arbetsmarknadsstödsuppgifterna för år 2017, om personen efter år 2017 vid ansökan om invalidpension anger att han eller hon får pensionsstöd.

Mera

Man har inte heller rätt till uppskovsförhöjning för en tid för vilken jämkad arbetslöshetsdagpenning betalats.

Arbetslöshetsförmån som betalats från utlandet hindrar inte en uppskovsförhöjning.

Dagar med arbetslöshetsförmån som betalats efter månaden när ålderspensionsåldern uppnås omvandlas vid beräkningen av pension till fulla månader enligt följande:

  • Dagar med inkomstrelaterad dagpenning som meddelats av arbetslöshetskassan omvandlas till fulla månader genom att dividera dem med 21,5.
  • Arbetslöshetsförmåner som meddelats av FPA omvandlas till fulla månader genom att dividera arbetslöshetsförmånstiden efter månaden när pensionsåldern uppnås med 30.

Endast fulla arbetslöshetsmånader minskar på uppskovsförhöjningen.

Arbetslöshetskassorna meddelar betalningsdagarna för den inkomstrelaterade dagpenningen. FPA uppger hur länge grunddagpenningen och arbetsmarknadsstödet betalats som kalenderperioder.

Mera

Exempel: Hur tiderna med inkomstrelaterad dagpenning som meddelas av arbetslöshetskassan dras av från uppskovstiden

  • Födelseår 1954
  • Åldersklassens lägsta pensionsålder 63 år
  • Arbetslöshetskassan meddelar att inkomstrelaterad dagpenning betalats i 100 dagar från och med början av den månad som följer på den då personen fyller 63 år
  • Pensioneras vid 65 års ålder

Uppskovsförhöjning:

100 / 21,5 = 4 mån 14 dagar –> 4 mån dras av
Uppskovstiden 24 mån – 4 mån = 20 mån
Uppskovsförhöjning 20 mån x 0,4 % = 8 %

Exempel: Hur tiderna med arbetslöshetsförmåner som meddelats av FPA dras av från uppskovstiden

  • Födelsetid 20.8.1954
  • Åldersklassens lägsta pensionsålder 63 år, uppnås 20.8.2017
  • Arbetsmarknadsstöd 10.7–30.9.2017
  • Pensioneras vid 65 års ålder

Från uppskovsförhöjningstiden avdras den tid för vilken personen får arbetsmarknadsstöd efter den månad då hen uppnått åldersklassens lägsta pensionsålder.

1.9–30.9 = 30 dagar –> 1 mån dras av

Uppskovstid 24 mån – 1 mån = 23 mån
Uppskovsförhöjning 23 mån x 0,4 % = 9,2 %

2.3 Uppskovsförhöjningen för dem som fötts före år 1954

För personer som fötts före år 1954 och inte har en löpande arbetspension beräknas uppskovsförhöjningen på följande sätt:

  • För personer födda 1949–1953 höjs pensionen enligt 2017 års regler med 0,4 procent för varje månad som pensionens begynnelsetidpunkt skjuts upp efter 1.1.2017. Uppskovsförhöjningen räknas på all den pension som personen tjänas in fram till den tidpunkt då den första pensionen börjar.
  • För personer födda 1940–1948 höjs ålderspensionen med 0,4 procent för varje månad som ålderpensionens begynnelsetidpunkt skjuts upp från och med början av den månad som följer på den som 68 års ålder uppnås. Uppskovsförhöjningen räknas på den pension som personen tjänat in före slutet av den månad då hen fyller 68 år.
  • För personer födda år 1939 eller tidigare höjs ålderspensionen med 0,6 procent för varje månad med vilken ålderpensionens begynnelsetidpunkt skjuts upp från början av den månad som följer på den då personen fyller 65. Uppskovsförhöjningen räknas på den pension som personen tjänat in före utgången av den månad då hen fyller 65 år. Om en ny anställning under pensionen har börjat år 2005 eller efter år 2005, räknas uppskovsförhöjningen som för personer födda 1940–1948.
  • För personer födda år 1939 eller tidigare som omfattats av StaPL höjs ålderspensionen med 0,4 procent för varje månad som pensionen skjuts upp från början av den månad som följer på den då personen fyller 68 år. Uppskovsförhöjningen räknas på den pension som personen tjänat in före slutet av den månad då hen fyller 68 år.
  • Personer födda år 1939 eller tidigare som omfattats av KomPL har inte rätt till uppskovsförhöjning.

I samband med 2017 års pensionsreform skyddades några vissa åldersgrupper med bestämmelser i lagarna om införande av arbetspensionslagarna. Enligt lagen om ändring av lagen om införande av lagen om ändring av lagen om pension för arbetstagare har en arbetstagare som är född år 1948 eller tidigare för arbete som utförts vid sidan av pensionen rätt till uppskovsförhöjning till och med den 31 december 2016 enligt de bestämmelser som gällde vid ikraftträdandet av denna lag.

För personer födda 1954 eller senare räknas uppskovsförhöjningen i sin helhet enligt 2017 års regler.

Exempel: Uppskovsförhöjningen för en person född år 1952

  • Födelsetid 15.6.1952
  • Pensioneras vid 68 års ålder

Pensionen tillväxer med 4,5 procent från början av den månad som följer på den då personen fyller 63 år till slutet av år 2016. Från början av år 2017 tillväxer pension med 1,5 procent och tiden med uppskovsförhöjning räknas från början av år 2017.

Uppskovsförhöjningen på 16,8 procent räknas på all pension som tjänats före 68 års ålder.

Exempel: Uppskovsförhöjning för en person född 1947 som har en anställning som fortsätter efter år 2017

För en person som är född före år 1949 beräknas uppskovsförhöjningen före år 2017 för varje anställning till och med pensionens begynnelse. Från och med början av år 2017 har personen inte rätt till uppskovsförhöjning, om ålderspension beviljats från någon anställning.

Du kan studera innehållet i det här dokumentet utgående från giltighetstiden.

Välj giltighetstid och tryck Byt.

Den valda giltighetstiden införs till alla dokument som tillhör denna sakhelhet (den öppnade sidan).

måntisonstorfrelörsön
311234567891011121314151617181920212223242526272829301234567891011