Syftet med invalidpensionen enligt arbetspensionslagarna är att trygga arbetstagarens eller företagarens fortsatta utkomst om han eller hon blir arbetsoförmögen.
Sjukpensionen enligt folkpensionslagen ger en minimiinkomst för den som är arbetsoförmögen. Arbetstagaren och företagaren har rätt till sjukpension enligt folkpensionslagen, om pensionen enligt arbetspensionslagarna underskrider ett visst eurobelopp.
Invalidpension enligt lagen om olycksfall i arbetet och om yrkessjukdomar eller trafikförsäkringslagen beviljas när arbetsoförmågan är en följd av ett olycksfall eller en trafikolycka. En sådan pension är primär och dras av från arbets- och folkpensionen.
1.1 Invalidpension enligt arbetspensionslagarna
Invalidpension beviljas till en arbetstagare eller företagare före åldersklassens lägsta pensionsålder, om hans eller hennes arbetsförmåga på grund av sjukdom, lyte eller skada uppskattas vara utan avbrott nedsatt med minst två femtedelar åtminstone ett år.
Invalidpension beviljas som
- full invalidpension tills vidare
- rehabiliteringsstöd på viss tid
- delinvalidpension tills vidare eller
- partiellt rehabiliteringsstöd på viss tid.
Rehabilitering är alltid det primära alternativet före invalidpension.
När pensionsanstalten behandlar en ansökan om invalidpension är den skyldig att undersöka sökandens rätt till yrkesinriktad rehabilitering. Om sökanden har rätt till det, meddelar pensionsanstalten ett förhandsbeslut om rätt till yrkesinriktad rehabilitering utan en separat ansökan om rehabilitering.
1.2 Förutsättningar för invalidpension
Inom den privata sektorn tillämpar man en allmän invaliditetsdefinition.
Enligt den är det en förutsättning för invalidpension att pensionssökandens arbetsförmåga på grund av sjukdom, lyte eller skada uppskattas vara utan avbrott nedsatt med minst 2/5 åtminstone ett år.
Om arbetsförmågan är nedsatt med
- minst 3/5, beviljas pensionen som full invalidpension
- mindre än 3/5, men minst 2/5, beviljas pensionen som delinvalidpension.
Vid bedömningen av hur mycket arbetsförmågan är nedsatt beaktas sökandens återstående förmåga att bereda sig förvärvsinkomster genom sådant tillgängligt arbete som han eller hon rimligen kan förutsättas utföra, med tanke på sökandens
- utbildning
- tidigare verksamhet
- ålder
- bosättningsort och
- övriga därmed jämförbara omständigheter (den allmänna invaliditetsdefinitionen).
Om sökanden har fyllt 60 år och har en lång yrkesbana bakom sig betonas arbetsoförmågans yrkesbaserade natur när rätten till invalidpension prövas.
Arbetspensionslagarna för den offentliga sektorn innehåller förutom den allmänna invaliditetsdefinitionen även en yrkesbaserad invaliditetsdefinition.
På den offentliga sektorn tillämpas antingen den allmänna invaliditetsdefinitionen eller den yrkesbaserade invaliditetsdefinitionen.
Inom den offentliga sektorns pensionssystem tillämpas den allmänna invaliditetsdefinitionen då en person blir arbetsoförmögen efter att hans eller hennes anställningsförhållande har upphört. Den allmänna invaliditetsdefinitionen är till innehållet likadan som invaliditetsdefinitionen enligt arbetspensionslagarna för den privata sektorn.
En yrkesbaserad definition av arbetsoförmåga tillämpas då en anställd blir arbetsoförmögen medan anställningsförhållandet fortgår. Då bedöms om den anställda till följd av sjukdom, lyte eller skada har blivit oförmögen att sköta sin anställning i minst ett år.
1.3 Invalidpensionens belopp
Beloppet på full invalidpension är totalbeloppet av den pension som tillvuxit före utgången av året före det år då arbetsoförmågan inträdde och pensionsdelen för återstående tid. Delinvalidpensionen uppgår till hälften av invalidpensionens fulla belopp.
Pensionsdelen för återstående tid räknas på basis av inkomsten för den återstående tiden, som beräknas enligt arbetsinkomster och de förmåner som pensionssökanden erhållit för oavlönade perioder under 5 kalenderår före det år då arbetsoförmågan började (granskningsperiod).
I vissa fall beaktas även inkomsterna under pensionsfallsåret då pensionsdelen för återstående tid räknas.
Återstående tid beräknas som pensionsgrundande tid från början av pensionsfallsåret till slutet av den månad då personen uppnår sin åldersklass lägsta pensionsålder. Anställda inom den offentliga sektorn kan ha en personlig eller en yrkesbaserad pensionsålder. I sådana fall är slutåldern för den återstående tiden åldersklassens lägsta pensionsålder eller en lägre personlig pensionsålder.
Villkoret för att få pension för återstående tid är att pensionssökanden har arbetsinkomster försäkrade enligt arbetspensionslagarna till ett belopp på minst 21 024,09 euro (nivån år 2025) under de 10 kalenderår som föregår arbetsoförmågan.
Invalidpensionen justeras årligen med arbetspensionsindex.
1.4 När börjar invalidpensionen?
Full invalidpension börjar i regel efter den så kallade primärtiden för dagpenning enligt sjukförsäkringslagen.
Delinvalidpension beviljas från början av månaden närmast efter den då arbetsoförmågan inträdde.
1.5 Engångsförhöjning
För att trygga pensionsnivån för personer som blivit arbetsoförmögna vid unga år utökas invalidpensionen med en engångsförhöjning enligt ålder. Engångsförhöjningen görs i början av det kalenderår fram till vilket det har gått fem hela kalenderår sedan invalidpensionen började.
Engångsförhöjningen beviljas inte om invalidpensionen börjar efter det att personen har fyllt 50 år.
1.6 Arbete vid sidan av invalidpension
Den som får invalidpension har rätt att använda sin återstående arbetsförmåga för förvärvsarbete vid sidan av pensionen.
Den som får full invalidpension kan ha arbetsinkomster upp till 40 % av sin stabiliserade medelinkomst.
Den som får delinvalidpension kan ha arbetsinkomsters upp till 60 % av sin stabiliserade medelinkomst. Om inkomsterna inte hålls inom inkomstgränserna, kan det göras ändringar i pensionen.
Lagen om främjande av sjukpensionärers återgång i arbete, som är i kraft en viss tid (1.1.2010−31.12.2024), lindrar inkomstgränserna i ArPL så, att den som får invalidpension har rätt att förtjäna högst 986,30 euro per månad (enligt 2025 års nivå) vid sidan av pensionen utan att utbetalningen av invalidpensionen avbryts eller dras in.
1.7
Du kan studera innehållet i det här dokumentet utgående från giltighetstiden.
Välj giltighetstid och tryck Byt.
Den valda giltighetstiden införs till alla dokument som tillhör denna sakhelhet (den öppnade sidan).
Ändringar jämfört med den tidigare versionen
Penningbeloppen har uppdaterats enligt 2025 års nivå.