Arbetspensionsrehabilitering ska sökas på en blankett. Sökanden ska skicka ansökan till sin egen arbetspensionsanstalt.

Den sökande ska till ansökan foga en utredning som behövs för utredningen av rehabiliteringsärendet.

1.1 När inleds ansökan?

Ansökan om arbetspensionsrehabilitering inleds den dagen då den sökande lämnar in sin ansökan eller den har anlänt per post till någon plats som tar emot ansökningar om arbetspensionsrehabilitering.

Mera

Mera

Platser som tar emot ansökningar är:

  • sökandens egen pensionsanstalt inom den privata eller den offentliga sektorn
  • en annan pensionsanstalt inom den privata eller den offentliga sektorn än sökandens egen
  • Pensionsskyddscentralen
  • ombud som pensionsanstalten befullmäktigat
  • ett försäkringsbolag eller betjäningsställe som tillsammans med pensionsanstalten hör till samma koncern eller ekonomiska sammanslutning, eller
  • Folkpensionsanstaltens byråer.

1.2 Bilagor till rehabiliteringsansökan

Till rehabiliteringsansökan krävs följande bilagor

  • en utredning om hälsotillståndet (B2-läkarutlåtande)
  • arbetsgivarens beskrivning av den sökandes arbete och möjligheter till nyarrangemang på arbetsplatsen (ETK 7114)
  • en utredning om företagsverksamhet, om den sökande planerar företagsverksamhet
  • en lantbruksföretagares utredning om verksamheten som lantbruksföretagare (Mela/Kela 001r)
  • andra utredningar om rehabiliteringsbehovet.

Mera

Mera

Utredning om hälsotillståndet

Pensionsanstalten får vanligtvis utredningen om rehabiliteringsklientens hälsotillstånd på ett B2-läkarutlåtande. B2-utlåtandet kan ersättas av en bifogad rehabiliteringsutredning med en behövlig medicinsk utredning av hälsotillståndet. Om en rehabiliteringsutredning har gjorts för sökanden, exempelvis av företagshälsovården, fogas den till ansökan.

Arbetsgivarens redogörelse

För att kunna avgöra rehabiliteringsansökan ber pensionsanstalten oftast arbetsgivaren ge en beskrivning av sökandens arbete och möjligheterna till omläggning av arbetet. Sökanden kan vid behov foga arbetsgivarens beskrivning som bilaga till sin ansökan. Blanketten kan skrivas ut från pensionsanstalternas webbplatser.

Utredning om företagsverksamhet

En rehabiliteringsklient som planerar att starta ett eget företag ska foga en finansieringsplan och uppgifter om övriga finansiärer som bilaga till rehabiliteringsplanen. Den lokala myndighetens eller en annan samarbetspartners bedömning av företagets lönsamhet och marknadsposition ska också fogas till ansökan. Utlåtande kan begäras t.ex. från arbets- och näringsförvaltningen, en nyföretagarcentral eller från en företagskuvös.

Utredning av lantbruksföretagare

Lantbruksföretagaren fogar till sin ansökan bilagan ”Utredning av lantbruksföretagare” Bilaga TM (Mela/Kela 001).

Andra utredningar om rehabiliteringsbehovet

Om företagshälsovården, Folkpensionsanstalten eller arbetskraftsmyndigheterna redan har utrett sökandens rehabiliteringsbehov eller möjligheter att få rehabilitering eller arbete, kan sökanden foga utredningarna till sin ansökan. Den sökande kan också ange varifrån pensionsanstalten kan få dessa utredningar.

Utredning om barnavårdstid

Rehabiliteringssökanden ska foga en utredning över barnavårdstid under de 36 månaderna som föregår den då ansökan anhängiggörs eller arbetsoförmågan inträder, om det inte har betalats förmåner för barnavård och sökanden inte har haft arbetspensionsförsäkrade arbetsinkomster under den tiden.

1.3 Initiativ till ansökan om rehabilitering

I praktiken föregås ansökan om rehabilitering oftast av att pensionsanstalten kontaktas av antingen sökanden själv, arbetsgivaren, företagshälsovården, hälsovården eller rehabiliteringens servicesystem.

Folkpensionsanstalten har till uppgift att vid behov utreda sjukdagpenningtagarens behov av rehabilitering i det skede då antalet dagar med sjukdagpenning överstiger 60. Förutsättning för att sjukdagpenningen ska betalas ut är ett utlåtande från företagshälsovården om möjligheter till fortsatt arbete i de situationer där arbetsoförmögenheten fortgår över 90 dagar. Dessutom ska FPA vid behov utreda behovet av rehabilitering när antalet dagar som ingår i maximitiden för den försäkrades sjukdagpenning och partiella sjukdagpenning överstiger 150 eller 230 dagar.

1.4 Hur går man till väga om den som söker rehabilitering har sökt invalidpension från ett EU-eller EES-land?

En ansökan om nationell arbetspensionsrehabilitering behandlas alltid endast enligt de finländska bestämmelserna.

När en person som arbetat  i ett EU-/EES-land ansöker om invalidpension från ett EU-/EES-land inleds alltid en EU-behandling.

1.5 Rehabiliteringsunderstöd och kostnadsersättningar kan sökas med en fritt formulerad ansökan

Rehabiliteringsunderstöd och ersättning för de behövliga och nödvändiga kostnader som rehabiliteringen medför kan sökas med en fritt formulerad ansökan.

I fråga om kostnadsersättningar räcker en utredning av kostnaderna oftast som ansökan.

1.6 Samtycke till utlämnande av uppgifter vid behandlingen av ett rehabiliteringsärende

Vid behandlingen av ett rehabiliteringsärende samarbetar pensionsanstalterna med flera olika myndigheter.

Eftersom samarbetet innebär att uppgifter delas mellan myndigheterna efterfrågas ett individualiserat samtycke av sökanden till att uppgifter som behövs för att sköta rehabiliteringsärendet lämnas ut.

Uppgifter som inte får lämnas ut enligt lagen, kan endast lämnas ut med personens skriftliga samtycke.

1.7 Pensionsanstalten undersöker rätten till yrkesinriktad rehabilitering utan ansökan under behandlingen av invalidpensionsansökan

Pensionsanstalten har skyldighet att undersöka invalidpensionssökandens rätt till yrkesinriktad rehabilitering vid behandling av en invalidpensionsansökan utan en separat ansökan om rehabilitering.

Om det finns förutsättningar för yrkesinriktad rehabilitering, utfärdar pensionsanstalten ett förhandsbeslut om rätten till yrkesinriktad rehabilitering. Ett avslag meddelas inte utan rehabiliteringsansökan.