Dröjsmålsförhöjning

TillämpningsanvisningGiltighetstid 13.2.2019 – tills vidarePublicerat 23.12.2020
Ändringar jämfört med den tidigare versionen

Anvisningen har uppdaterats med hur dröjsmålsförhöjningen räknas i situationer där någon annan aktör betalar en överbetalning till pensionsanstalten och det överbetalda beloppet efter det betalas till pensionstagaren.

Om betalningen av en förmån fördröjs ska pensionsanstalten betala den fördröjda förmånen förhöjd med en dröjsmålsränta enligt 4 § 1 mom. i räntelagen (referensränta + 7 procentenheter) för dröjsmålstiden.

Referensräntan är den ränta som Europeiska centralbanken tillämpat vid den sista huvudsakliga refinansieringstransaktionen före den första kalenderdagen i varje halvårsperiod avrundad uppåt till närmast följande halva procentenhet. Denna referensränta tillämpas under de följande sex månaderna.

Mera

1.1 Dröjsmålstiden

Dröjsmålstiden börjar tre månader efter utgången av den kalendermånad under vilken sökanden

  • framfört sitt yrkande hos pensionsanstalten
  • till pensionsanstalten lämnat in en sådan utredning om förmånens grund som skäligen kan krävas av honom eller henne med beaktande även av pensionsanstaltens möjligheter att inhämta utredning.

Pensionsanstalten har således tre månader på sig att handlägga ansökan utan att förmånen anses ha blivit fördröjd.

1.2 När kan dröjsmålsförhöjning komma att betalas?

Dröjsmålsförhöjning kan komma att betalas när förmånen

  • beviljas
  • ändras
  • förlängs
  • börjar betalas enligt beslut av en besvärsinstans
  • betalas till förmånstagaren efter att en annan aktör, till vilken förmånen har betalats först i enlighet med en bestämmelse som finns i lagen, har betalat tillbaka överbetalningen av förmånen till pensionsanstalten.

1.3 Syftet med dröjsmålsförhöjningen

Dröjsmålsförhöjningen är

  • skadestånd för fördröjd betalning, eftersom förmånstagaren måste säkerställa sin utkomst på något annat sätt under dröjsmålstiden
  • ett sätt att förhindra dröjsmål.

1.4 Dröjsmålsförhöjning betalas även om dröjsmålet inte berott på pensionsanstalten

Dröjsmålsförhöjning betalas oavsett om dröjsmålet berott på pensionsanstalten eller inte. Dröjsmålet kan till exempel bero på inhämtande av tilläggsutredningar.

I oklara fall avgörs ärendet till sökandens förmån.

1.5 Man behöver inte kräva att dröjsmålsförhöjningen betalas

Förmånssökanden behöver inte kräva betalning av dröjsmålsfördröjning.

Du kan studera innehållet i det här dokumentet utgående från giltighetstiden.

Välj giltighetstid och tryck Byt.

Den valda giltighetstiden införs till alla dokument som tillhör denna sakhelhet (den öppnade sidan).

TillämpningsanvisningGiltighetstid 28.4.2015 – tills vidarePublicerat 28.4.2015

Pensionsanstalten betalar följande förmåner förhöjda på grund av dröjsmål:

  • pension
  • rehabiliteringspenning
  • rehabiliteringstillägg
  • ersättning för rehabiliteringskostnader
  • kostnader som föranletts sökanden på grund av utredningar av hälsotillstånd eller fortsättning av arbetsoförmågan (t.ex. läkarutlåtande, ersättning för resekostnader).

Också förmåner enligt registrerade tilläggspensionsskydd betalas förhöjda för dröjsmålstiden. Således betalas också begravningsbidrag förhöjt med dröjsmålsförhöjning om betalningen fördröjts.

Skyldigheten att betala förmånen förhöjd gäller inte den del av förmånen som pensionsanstalten på grund av ett regressanspråk betalar

  • till en annan försäkrings- eller pensionsanstalt som bedriver lagstadgad försäkringsverksamhet
  • till Folkpensionsanstalten
  • till en arbetslöshetskassa.

Inte heller den ersättning för sådana utlåtanden och uppgifter, som pensionsanstalten begärt, som pensionstagaren betalat till läkare eller någon motsvarande part, betalas förhöjd på grund av dröjsmål.

Den sista pensionsanstalten betalar också de förmåner som den betalat i ställe för andra pensionsanstalter förhöjda på grund av dröjsmål.

TillämpningsanvisningGiltighetstid 28.4.2015 – tills vidarePublicerat 28.4.2015

När förmånen eller en del av den betalas till

  • förmånstagaren, betalas också dröjsmålsförhöjningen till förmånstagaren
  • ett dödsbo, betalas också dröjsmålsförhöjningen till dödsboet
  • arbetsgivaren under den tid som lön betalas, betalas också dröjsmålsförhöjningen till arbetsgivaren
  • socialnämnden, betalas också dröjsmålsförhöjningen till socialnämnden
  • en utsökningsmyndighet, betalas också dröjsmålsförhöjningen till utsökningsmyndigheten.

Förhöjningen av ersättning för läkararvode och rehabiliteringskostnader betalas till den som visar upp fakturan.

Dröjsmålsförhöjning läggs inte till förmånen till den del den betalas

  • till en annan försäkrings- eller pensionsanstalt som bedriver lagstadgad försäkringsverksamhet
  • till Folkpensionsanstalten
  • till en arbetslöshetskassa.

3.1 Betalning till socialnämnden

När en retroaktiv förmån betalas till socialnämnden kan också dröjsmålsförhöjningen betalas till socialnämnden.

Om man till förmånstagaren har betalat utkomststöd vars belopp är högre än arbetspensionsförmånens nettobelopp, betalas dröjsmålsförhöjningen för förmånen till socialnämnden.

Om utkomststödet är lägre än arbetspensionsförmånens nettobelopp, betalas dröjsmålsförhöjningen till förmånstagaren själv.

3.2 Betalning till utsökningsmyndighet

Dröjsmålsförhöjningen beräknas normalt oavsett om man yrkat på utsökning av förmånen. Då kan dröjsmålsförhöjningen betalas till utsökningsmyndigheten.

TillämpningsanvisningGiltighetstid 28.4.2015 – tills vidarePublicerat 28.4.2015

Pensionsanstalten har tre månader på sig att handlägga ansökan och betala ut pensionen utan att förmånen anses ha blivit fördröjd. Handläggningstiden på tre månader börjar efter utgången av den kalendermånad under vilken arbetstagaren

  • framfört sitt yrkande hos pensionsanstalten
  • till pensionsanstalten lämnat in en sådan utredning om förmånens grund som skäligen kan krävas av honom eller henne med beaktande även av pensionsanstaltens möjligheter att inhämta utredning.

Om handläggningen fördröjs endast på grund av pensionsanstalten räknas handläggningstiden från den tidpunkt då ansökan blev anhängig. Om pensionsanstalten till exempel har räknat pensionsbeloppet fel och det senare justeras så att det blir högre, räknas handläggningstiden från den tidpunkt då ansökan blev anhängig.

Om handläggningen fördröjs på grund av förmånstagaren räknas handläggningstiden på tre månader först från den tidpunkt då hindret upphörde, till exempel från det att uppgift om bankförbindelse har fåtts.

4.1 Sökandens yrkande

Sökanden anses ha framfört sitt yrkande när ansökan blivit anhängig.

4.2 Utredning om förmånens grund

4.2.1 Rehabiliteringspenning

Handläggningstiden börjar från den tidpunkt då den utredning som behövs för betalning av rehabiliteringspenning inkommit till pensionsanstalten.

Betalningen av rehabiliteringspenning kan fördröjas till exempel på grund av att utbildningen har avbrutits på grund av semester och intyget om att utbildningen fortsätter inkommer till pensionsanstalten försenat. Då anses den tidpunkt då intyget inkommer till pensionsanstalten motsvara den utredning som behövs för betalningen av rehabiliteringspenning, och handläggningstiden på tre månader börjar vid samma tidpunkt.

4.2.2 Invalidpension

Ett läkarutlåtande om arbetsoförmåga som varar i över ett år anses vara en utredning om förmånens grund. Ett läkarutlåtande om arbetsoförmåga som varar i över ett år räcker också i det fall att sökanden ska genomgå ytterligare undersökningar.

Handläggningstiden för ansökan om förlängning av pensionen börjar då ansökan om förlängning inklusive bilagor blivit anhängig.

4.2.3 Positivt beslut efter avslagsbeslut om invalidpension

Efter ett avslagsbeslut om invalidpension kan pensionsanstalten på basis av en ny ansökan fatta ett positivt beslut i vilket arbetsoförmågan anses ha börjat redan innan den första ansökan blev anhängig. Handläggningstiden på tre månader räknas då utgående från den första ansökan, om ett läkarutlåtande om arbetsoförmåga som varar i över ett år fogats till den.

4.2.4 Familjepension

Familjepensionens belopp och dess fördelning mellan förmånstagarna justeras om antalet förmånstagare ändras. Också eventuell primär förmån dras av på nytt. Handläggningstiden räknas då från

  • den dag då ett barn som är förmånstagare fyller 18 år
  • delfåendet av ändring, om ett barn som är förmånstagare adopteras bort
  • delfåendet av ändring, om ett barn som är förmånstagare avlider
  • delfåendet av ändring, om nya förmånstagare till familjepension dyker upp.

Om den efterlevande makens egen pension beaktats till ett för högt belopp vid minskningen av efterlevandepensionen ska pensionsbeloppet korrigeras, och den ökning av efterlevandepension som betalas retroaktivt betalas förhöjd med dröjsmålsfördröjning.
Om minskningen av efterlevandepensionen görs

  • efter omställningspension från början av den sjunde kalendermånaden, räknas handläggningstiden från den tidpunkt då ansökan om familjepension blivit anhängig och den efterlevande maken lämnat in en utredning om förmånens grund
  • senare, till exempel från början den månad som följer på den då det yngsta barnet fyllt 18 år, räknas handläggningstiden från den tidpunkt då efterlevandepensionen minskats, såvida dröjsmålet inte beror på den efterlevande maken.

Om den efterlevande maken ansöker om minskning enligt särskilda fall börjar den räntefria handläggningstiden på tre månader

  • från att ansökan inkommit, om tillräckliga inkomstuppgifter bifogats
  • från att nödvändiga uppgifter inkommit till pensionsanstalten.

4.2.5 Utredningar om anställningsförhållanden

Om handläggningen av ansökan fördröjs på grund av att pensionsanstalten reder ut en anställning som saknas i registret uppskjuter detta i allmänhet inte början av handläggningstiden på tre månader.

Om sökanden framställer yrkande på en anställning som saknas eller är felaktig inom besvärstiden, räknas handläggningstiden som om yrkandet redan hade framställts i ansökan.

Om yrkandet framställs först efter att beslutet vunnit laga kraft räknas handläggningstiden från det då yrkandet framställdes.

4.2.6 Uppgifter om företagarverksamhet

Om beviljandet av förmånen förutsätter att företagarverksamheten minskar eller upphör ska sökanden uppvisa klara bevis på detta. Vid behov kan pensionsanstalten be sökanden lämna ytterligare uppgifter på TY- eller TM-blankett.

Om pensionsanstalten får en tillräcklig utredning om att företagarverksamheten minskat eller upphört först på basis av uppgifterna på blanketten, räknas handläggningstiden på tre månader från det att blanketten inkommit till pensionsanstalten.

Om sökanden har försummat sin skyldighet att teckna FöPL- eller LFöPL-försäkring och blir försäkrad först vid ansökan on förmånen kan handläggningstiden på tre månader räknas från det att alla uppgifter för att ordna försäkringen fåtts av sökanden. Samma förfaringssätt tillämpas om företagaren tvångsförsäkras.

Om företagaren inte själv lämnar uppgifterna räknas handläggningstiden från det att den uppgift på basis av vilken försäkringen kan ordnas har inkommit.

4.2.7 Förhandsanmälningsförfarande

Förhandsanmälningsförfarande med FPA kan fördröja handläggningen av pensionsansökan. Detta anses som ett dröjsmål som beror på en intern orsak i systemet, och därför uppskjuts inte början av handläggningstiden på tre månader.

4.2.8 Uppgifter om andra förmåner

Förmånsbeloppet måste eventuellt justeras retroaktivt om man i förmånen har beaktat någon annan förmån, till exempel en primär förmån, till ett för högt belopp. I detta fall börjar handläggningstiden då pensionsanstalten har fått

  • uppgift om att beloppet av en annan förmån justerats
  • krav på avdrag för en primär förmån.

Om pensionsanstalten då den fattat beslut om förmånen har haft tillgång till rätta uppgifter om den primära förmånens belopp, men avdraget trots det gjorts felaktigt, räknas handläggningstiden normalt från det då ansökan blev anhängig.

4.2.9 En besvärsinstans kan bestämma från vilken tidpunkt handläggningstiden börjar

Om man har sökt ändring till pensionsanstaltens beslut kan besvärsinstansen på förslag av pensionsanstaltens bestämma att handläggningstiden på tre månader räknas från en senare tidpunkt än den då ansökan blev anhängig, om det har skett väsentliga ändringar i sökandens omständigheter under processen för ändringssökande.

Enligt rättspraxis har enbart en ny och mer detaljerad medicinsk undersökning inte uppskjutit början av handläggningstiden på tre månader. Pensionsansökan eller dess bilagor måste ha innehållit väsentliga brister, och rätten till förmånen har då först kunnat konstateras på basis av en väsentlig ändring som framgår av en ny utredning. Det kan vara fråga om ett sådant fall där man söker ändring i ett beslut om invalidpension och man under besvärstiden har lämnat en utredning om en ny sjukdom, eller sjukdomen har förvärrats i väsentlig grad.

Om besvärsinstansen inte har tagit ställning till handläggningstidens starttidpunkt ska pensionsanstalten avgöra från vilken tidpunkt den räntefria handläggningstiden på tre månader ska räknas.

Om pensionsanstalten inte föreslår för besvärsinstansen att handläggningstiden ska räknas från en senare tidpunkt, räknas tiden från den tidpunkt då den ursprungliga ansökan blev anhängig.

 

TillämpningsanvisningGiltighetstid 28.4.2015 – tills vidarePublicerat 28.4.2015

I pensionslagarna ingår inga bestämmelser om vilken dag i månaden förmånen ska betalas. Således har förmånsraten för den månad då förmånen börjat löpa betalats i tid om den betalas under ifrågavarande månad. Dröjsmålstiden börjar således från början av den månad som följer på den då förmånen börjat löpa om handläggningstiden på tre månader då redan har gått ut.

Dröjsmålstiden går ut den dag då förmånen finns tillgänglig för uttag på förmånstagarens bankkonto.

Vid betalning till utlandet går dröjsmålstiden ut den dag då betalningen finns på ett konto i ett penninginstitut i Finland, därifrån den förmedlas till pensionstagaren.

5.1 Betalningshinder

Pensionsanstalten är inte skyldig att betala pensionen förhöjd för dröjsmålstiden om utbetalningen av pensionen fördröjs till följd av

  • en bestämmelse i lag
  • ett avbrott i betalningsförmedlingen eller
  • något annat liknande allmänt hinder.

TillämpningsanvisningGiltighetstid 13.2.2019 – tills vidarePublicerat 4.8.2021
Ändringar jämfört med den tidigare versionen

Anvisningen har uppdaterats genom tillägg av hur dröjsmålsförhöjningen beräknas i fall där en annan mottagare återbördar överskottsbetalning till pensionsanstalten och den återbördade posten efter det betalas till pensionstagaren.

Dröjsmålsförhöjning räknas ut för varje dag under dröjsmålstiden.
Pensionsantalten förhöjer förmånen med en dröjsmålsränta enligt 4 § 1 mom. i räntelagen (referensränta + 7 procentenheter).

Pensionsanstalten ska i sitt förmånsbeslut meddela betalningsdagen för de kommande betalningarna, dvs. förfallodagen. Om förmånsposten inte är på förmånstagarens konto på förfallodagen har betalningen av förmånen fördröjts. Förhöjning beräknas på förmånen för varje dag från och med förfallodagen.

Vid beräkningen av förhöjningen beaktas indexförhöjningar och övriga ändringar i pensionsbeloppet.

6.1.1 Retroaktiv förmån och beräkningen av dröjsmålsförhöjning

Om en retroaktiv förmånspost betalas fördröjd för flera månader när förmånen beviljas, beräknas förhöjningen separat för varje försenad månatlig förmånspost. Dröjsmålsförhöjningen beräknas från förfallodagen för respektive förmånspost fram till den dag då förmånen finns tillgänglig för uttag på förmånstagarens bankkonto.

När pensionsanstalten innehåller de retroaktiva förmånsposterna för att reda ut vart de ska betalas kan också dröjsmålsförhöjningen beräknas och betalas först när ett beslut om betalning av den retroaktiva pensionen fattas.

Dröjsmålsförhöjning beräknas inte på den del av förmånen (bruttobelopp) som betalas på grund av ett regressanspråk

  • till en annan försäkrings- eller pensionsanstalt som bedriver lagstadgad försäkringsverksamhet
  • till Folkpensionsanstalten
  • till en arbetslöshetskassa.

För annan del av en retroaktiv förmån beräknas dröjsmålsförhöjningen från förfallodagen för respektive förmånspost fram till den dag då den retroaktiva förmånen finns tillgänglig för uttag på förmånstagarens bankkonto.

Dröjsmålsförhöjningen betalas samma dag som den retroaktiva förmånen. Om förhöjningen betalas senare än den retroaktiva förmånen beräknas en förhöjning för dröjsmålsförhöjningen separat.

6.1.1.1 Pensionen har felaktigt betalats till någon annan än pensionstagaren själv

Med stöd av en lagbestämmelse kan pension betalas till någon annan än pensionstagaren själv. Andra mottagare kan vara t.ex. FPA, en arbetslöshetskassa, arbetsgivare osv.

Om det felaktigt har betalats ett för stort belopp av pensionen till någon annan och denna återbördar överskottsbetalningen till pensionsanstalten, betalar pensionsanstalten den återbördade delen till pensionstagaren. På den återbördade delen beräknas dröjsmålsränta för hela dröjsmålstiden. Dröjsmålstiden beräknas efter 3 månaders handläggningstid till den tidpunkt då tilläggsbetalningen betalas in på pensionstagarens konto.

6.1.2 Beräkning av FPA:s andel

FPA återkräver förmåner som betalats till ett för högt belopp från arbetspensionsförmånen beroende på förmånsslag antingen till netto- eller bruttobelopp. Det belopp FPA meddelat innehålls dock alltid av arbetspensionsförmånens nettobelopp, dvs. från den förmån av vilken skatteinnehållning avdragits. För de retroaktiva poster som betalas till förmånstagaren beräknas förhöjningen alltid på det belopp som kvarstår efter att man från arbetspensionsförmånens bruttobelopp avdragit den andel som betalas till FPA enligt det faktiska, alltså inte det kalkylmässiga, bruttobeloppet.

6.1.3 Vilket är dröjsmålsförhöjningens minimibelopp?

Dröjsmålsförhöjning betalas inte om dess belopp för

  • förmånstagaren
  • familjepensionstagarna sammanlagt

understiger 7,64 euro (2019 års nivå).

Om familjepension betalas till någon förmånstagare separat på så sätt att pensionen måste omfördelas mellan förmånstagarna tillämpas den nedre gränsen per förmånstagare.

Om en del av de retroaktiva förmånsraterna samtidigt betalas till sökanden själv och en del till socialnämnden eller arbetsgivaren, tillämpas den nedre gränsen på förhöjningen av hela förmånen. Om betalningen däremot sker vid olika tidpunkter kontrolleras det för varje andel som ska betalas separat om förhöjningen överskrider den nedre gränsen.

Om pensionsanstalten genom olika beslut betalar olika typer av förmåner som fördröjts, t.ex. utöver invalidpension också kostnader som föranletts sökanden på grund av utredningar av hälsotillstånd eller fortsatt arbetsoförmåga, tillämpas den nedre gränsen för förhöjningen separat på varje förmån.

Om pensionsanstalten betalar läkararvoden eller ersättningar för rehabiliteringskostnader utgående från fakturor som uppvisats vid olika tidpunkter, tillämpas den nedre gränsen separat på varje post, och förhöjningarna räknas inte samman.

Du kan studera innehållet i det här dokumentet utgående från giltighetstiden.

Välj giltighetstid och tryck Byt.

Den valda giltighetstiden införs till alla dokument som tillhör denna sakhelhet (den öppnade sidan).

TillämpningsanvisningGiltighetstid 28.4.2015 – tills vidarePublicerat 28.4.2015

Beslut om dröjsmålsförhöjning ingår i allmänhet i beslutet om förmånen. Förmånstagaren har rätt att söka ändring utöver i förmånsbeloppet också i dröjsmålsförhöjningen.

Också ett separat överklagbart beslut kan fattas om dröjsmålsförhöjningen.

Om förhöjning inte betalas på grund av att den är så låg eller av någon annan orsak, behöver den inte nämnas i förmånsbeslutet. På sökandens begäran fattas ett separat överklagbart beslut om detta.

Av beslutet ska framgå

  • dröjsmålstiden
  • dröjsmålsförhöjningens belopp.

Om en förmån betalas genom ett interimistiskt beslut och dröjsmålstiden redan har börjat innan det interimistiska beslutet fattats behöver inget beslut om dröjsmålsförhöjning ingå i det interimistiska beslutet. Beslut om betalning av dröjsmålsförhöjning kan fattas i det slutliga beslutet.

TillämpningsanvisningGiltighetstid 28.4.2015 – tills vidarePublicerat 28.4.2015

I beskattningen räknas dröjsmålsförhöjning som samma inkomst som den inkomst som den hänför sig till.

Pension och dröjsmålsförhöjning räknas som förvärvsinkomst.

TidsserierGiltighetstid 1.1.2018 – tills vidarePublicerat 29.7.2019
Ändringar jämfört med den tidigare versionen

Uppdaterats för tiden 1.7.2019-31.12.2019.

9.1 Dröjsmålsräntan för arbetspensionsförsäkringsavgiften 2013–2019

Dröjsmålsräntan för arbetspensionsförsäkringsavgiften följer från och med 16.3.2013 dröjsmålsräntan i räntelagens 4 a § 1 mom., som är åtta procentenheter högre än referensräntan.

Tid

Dröjsmålsränta %

1.7.2019-31.12.2019

8,0

1.1.2019 – 30.6.2019

8,0

1.7.2018 – 31.12.2018

8,0

1.1.2018 – 30.6.2018

8,0

1.7.2017 – 31.12.2017

8,0

1.1.2017 – 30.6.2017

8,0

1.7.2016 – 31.12.2016

8,0

1.1.2016 – 30.6.2016

8,5

1.7.2015 – 31.12.2015

   8,5

1.1.2015 – 30.6.2015

   8,5

1.7.2014 – 31.12.2014

   8,5

1.1.2014 – 30.6.2014

   8,5

1.7.2013 – 31.12.2013

   8,5

16.3.2013 – 30.6.2013

   9,0

 

9.2 Dröjsmålsräntan 1990–2019

Dröjsmålsförhöjningen för pensionen har i pensionssystemet från och med 1.7.2002 varit dröjsmålsräntan enligt räntelagens 4 § 1 mom., som är Europeiska centralbankens referensränta utökad med sju procentenheters marginal.

Från och med 1.5.1995 till och med ändringen år 2002 var dröjsmålsförhöjningen den enligt räntelagens 4 § 3 mom., vilken var den av ministeriet fastställda referensräntan för ett år åt gången utökad med sjuprocentenheters marginal.

Före 1.5.1995 var dröjsmålsräntan fast 16 procent.

Tid

Dröjsmålsränta %

1.7.2019 – 31.12.2019 7,0

1.1.2019 – 30.6.2019

7,0

1.7.2018 – 31.12.2018

7,0

1.1.2018 – 30.6.2018

7,0

1.7.2017 – 31.12.2017

7,0

1.1.2017 – 30.6.2017

7,0

1.7.2016 – 31.12.2016

7,0

1.1.2016 – 30.6.2016

7,5

1.7.2015 – 31.12.2015

    7,5

1.1.2015 – 30.6.2015

    7,5

1.7.2014 – 31.12.2014

    7,5

1.1.2014 – 30.6.2014

   7,5

1.7.2013 – 31.12.2013

   7,5

1.1.2013 – 30.6.2013

   8,0

1.7.2012 – 31.12.2012

   8,0

1.1.2012- 30.6.2012

   8,0

1.7.2011 – 31.12.2011

   8,5

1.1.2011 – 30.6.2011

   8,0

1.7.2010 – 31.12.2010

   8,0

1.1.2010 – 30.6.2010

   8,0

1.7.2009 – 31.12.2009

   8,0

1.1.2009 – 30.6.2009

   9,5

1.7.2008 – 31.12.2008

   11,5

1.1.2008 – 30.6.2008

   11,5

1.7.2007 – 31.12.2007

   11,5

1.1.2007 – 30.6.2007

   11

1.7.2006 – 31.12.2006

   10

1.1.2006 – 30.6.2006

   9,5

1.7.2005 -31.12.2005

   9,5

1.1.2005 – 30.6.2005

   9,5

1.7.2004 – 31.12.2004

   9,5

1.1.2004 – 30.6.2004

   9,5

1.7.2003 – 31.12.2003

   9,5

1.1.2003 – 30.6.2003

   10

1.7.2002 – 31.12.2002

   10,5

1.1.2002 – 30.6.2002

   11

1.1.2001 – 31.12.2001

   11

1.1.2000 – 31.12.2000

   10

1.1.1999 – 31.12.1999

   11

1.1.1998 – 31.12.1998

   10

1.1.1997 – 31.12.1997

   11

1.1.1996 – 31.12.1996

   13

1.5.1995 – 31.12.1995

   13

1.1.1990 – 30.4.1995

   16

 

måntisonstorfrelörsön
311234567891011121314151617181920212223242526272829301234567891011