Idrott försäkras inte enligt ArPL eller FöPL. Idrottares olycksfalls- och pensionsskydd har ordnats enligt lagen om olycksfalls- och pensionsskydd för idrottsutövare (276/2009).
Som idrott betraktas i princip också elektronisk sport, vars utövare spelar olika dataspel i lag eller individuellt (e-sport, tävlingsspel).

1.1 När ska en lagidrottare försäkras?

En idrottsförening eller annan organisation som bedriver idrottsverksamhet i Finland är skyldig att ordna skydd för olycksfall och för ålderdom för idrottsutövaren, om

  • idrottsutövaren är yngre än 65 år och
  • det har avtalats om att idrottsutövaren för idrottande som huvudsakligen bedrivs i Finland ska få minst 13 470 euro (2025 års nivå) i skattepliktig lön per spelsäsong eller annan tidsperiod på ett år.
Mera

Den nedre inkomstgränsen för försäkringsskyldigheten justeras årligen med lönekoefficienten enligt ArPL 96 § och avrundas till närmaste hela tio euro (lagen om olycksfalls- och pensionsskydd för idrottsutövare 17 § 2 mom.).

1.1.1 Idrottare i EU-/EES-länder

Idrottsutövare som är verksamma i EU-/EES-länderna kan få ett A1-intyg från Pensionsskyddscentralen om att idrottsutövningen endast ska försäkras i Finland. Då förutsätts att personen har försäkrats enligt lagen om olycksfalls- och pensionsskydd för idrottsutövare. Dessutom förutsätts att de övriga kriterierna för utfärdande av ett A1-intyg uppfylls.

1.1.2 Vilka av idrottarens inkomster beaktas när försäkringsskyldigheten bedöms?

Vid bedömningen av försäkringsskyldigheten beaktas alla löner som har betalats enligt avtal som gäller en och samma spelsäsong eller ett och samma år (lagen om olycksfalls- och pensionsskydd för idrottsutövare 1 §). Således beaktas också löner som har betalats av andra föreningar under spelsäsongen eller året.

Vid bedömningen av försäkringsskyldigheten medräknas i lönen avtalsenliga

  • löner (även lönedelar som överförts till idrottar- och träningsfonder)
  • arvoden och
  • skattepliktiga naturaförmåner, såsom kost-, bostads- och bilförmån.

Däremot betraktas löner eller arvoden som är bundna till idrottsframgångar (resultatpremier) i regel inte vid bedömningen av försäkringsskyldigheten, eftersom utfallet är osäkert. Resultatpremier som förfallit till betalning när ett olycksfall inträffar bör dock beaktas i den årsarbetsförtjänst som ligger till grund för ersättningen.

Om idrottarens lön enligt avtalet endast eller huvudsakligen ska bestå av resultatpremier som är bundna till idrottsframgångarna, bör försäkringsskyldigheten omprovas när resultatpremien förfaller till betalning. Om den avtalade lönen resultatpremien medräknad då överstiger den nedre gränsen för försäkringsskyldigheten, ska idrottaren försäkras.

Skattepliktiga inkomster som idrottaren har fått av annan verksamhet beaktas inte när försäkringsskyldigheten bedöms. T.ex. inkomster av samarbetsavtal med annonsörer beaktas inte.

1.1.3 Idrottaren är skyldig att lämna uppgifter om sina inkomster

En idrottsutövare skyldig att lämna en idrottsförening eller annan organisation som bedriver idrottsverksamhet de uppgifter om sina inkomster enligt tidigare avtal för samma år eller spelsäsong som är nödvändiga för bedömningen av försäkringsskyldigheten (lagen om olycksfalls- och pensionsskydd för idrottsutövare 22 § 1 mom.).

1.1.4 Idrottsföreningen har ansvaret för försummelse av försäkringsskyldigheten

Om en idrottsförening eller annan organisation som bedriver idrottsverksamhet har försummat sin försäkringsskyldighet, är den skyldig att bekosta det uteblivna olycksfalls- och pensionsskyddet för idrottaren (lagen om olycksfalls- och pensionsskydd för idrottsutövare 20 §).

1.1.5 Övervakning av försäkringen för företagare

Grenförbunden och övriga organisationer som svarar för tävlingsverksamhet ska se till att idrottsföreningarna och övriga organisationer som bedriver idrottsverksamhet och deltar i tävlingsverksamhet ordnar försäkringsskydd i enlighet med denna lag (lagen om olycksfalls- och pensionsskydd för idrottsutövare 19 § 1 mom.).

Olycksfallsförsäkringscentralen har bl.a. följande uppgifter:

  • följa upp försäkringen
  • bedriva allmän tillsyn
  • föra register över idrottsutövare som försäkrats enligt lagen och över försäkringstagare
  • avge en årlig berättelse till social- och hälsovårdsministeriet varav framgår hur försäkringsskyddet har genomförts.

Försäkringsbolaget har som uppgift att bl.a.

  • en gång per år och vid behov också annars ge idrottsutövarna en utredning om försäkringsskyddet
  • utan dröjsmål informera idrottsutövarna om sådana försummelser av premiebetalningen som leder till att försäkringsskyddet enligt lagen upphör
  • årligen informera grenförbunden om att idrottsföreningar som hör till grenförbunden och övriga organisationer som bedriver idrottsverksamhet har en gällande försäkring enligt denna lag
  • informera grenförbunden om att en försäkring börjar gälla eller upphör under spelsäsongen. (lagen om olycksfalls- och pensionsskydd för idrottsutövare 18 §)

1.2 Frivilligt att försäkra idrottare i individuella grenar

En idrottsutövare kan frivilligt försäkra sig själv för olycksfall och ålderdom, om

  • idrottsutövaren får minst 13 470 euro (2025 års nivå) i skattepliktig inkomst per år för att bedriva idrott huvudsakligen i Finland men
  • inte har något avtal om idrottsutövande med en idrottsförening eller annan organisation som bedriver idrottsverksamhet. (lagen om olycksfalls- och pensionsskydd för idrottsutövare 15 § 1 mom.)
Mera

Frivillig försäkring gäller i regel idrottare i individuella grenar. Frivillig försäkring motsvarar förfarandet enligt lagen om olycksfallsförsäkring i fråga om försäkring av företagarverksamhet.

1.3 Vem beviljar idrottarförsäkringen?

Det lagstadgade olycksfallsskyddet för idrottsutövare ordnas genom en försäkring som i praktiken för närvarande endast beviljas av Pohjola Försäkring Ab och If Skadeförsäkringsbolag Ab.

Försäkringsbolaget fastställer hur stor idrottsutövarens försäkringspremie blir. Försäkringspremien ska vara skälig i förhållande till de kostnader som försäkringen föranleder med beaktande av olycksfallsrisken i grenen i fråga.

Den lagstadgade ålderdomstryggheten för idrottsutövare ordnas genom en försäkring som i praktiken för närvarande endast beviljas av Pohjola Försäkring Ab och If Skadeförsäkringsbolag Ab.

För försäkringen betalar den försäkringsskyldige en försäkringspremie på 4,5 procent av den skattepliktiga lönen som idrottaren får för idrottande huvudsakligen i Finland.

1.4 Bedömningen av idrottarförsäkringens lagenlighet

En part kan be Olycksfallsförsäkringscentralen om ett utlåtande om huruvida försäkringen uppfyller kraven enligt lagen om olycksfalls- och pensionsskydd för idrottsutövare. (lagen om olycksfalls- och pensionsskydd för idrottsutövare 25 §)

1.5 Ersättningar och förmåner till idrottsutövaren

1.5.1 Förmåner till idrottare vid olycksfall

Idrottsutövaren får ersättning för olycksfall som han eller hon före 65 års ålder drabbas av i omständigheter som är typiska för grenen (t.ex. i samband med en match eller en idrottsprestation).

På grund av olycksfall betalas bl.a. följande förmåner till idrottsutövare:

  • ersättning för rehabiliteringskostnader
  • olycksfallspension
  • familjepension
  • begravningshjälp
  • menersättning
  • vårdbidrag
  • klädtillägg
  • ersättning för hemvårdskostnader
  • ersättning för sjukvårdskostnader.

Dessutom har idrottsutövare rätt till yrkesinriktad rehabilitering. Under sådan tid som yrkesinriktad rehabilitering pågår betalas olycksfallspension för högst fem år.

1.5.1.1 Tidsperiod som olycksfallspensionen betalas ut och dess belopp

Olycksfallspension betalas i allmänhet för sammanlagt fem års tid efter det att maximitiden för sjukdagpenning enligt sjukförsäkringslagen har gått ut. Om idrottsutövaren på grund av skadan inte kan rehabiliteras till annat arbete som ger en skälig utkomst, har idrottsutövaren rätt till bestående olycksfallspension. Olycksfallspensionen betalas till och med det att idrottaren uppnår den nedre åldersgräns som fastställts för ålderspension för hans eller hennes åldersklass i ArPL 11 §. För idrottare födda år 1965 och tidigare är pensionsåldern 65 år

Olycksfallspensionens årliga belopp är 85 procent av idrottsutövarens årsarbetsförtjänst. Om olycksfallspension beviljas en idrottsutövare, vars yrkesinriktade rehabilitering har upphört, dras från den årsarbetsförtjänst som är till grund för pensionen de förvärvsinkomster som idrottsutövaren fått efter rehabiliteringen (minst ett belopp som motsvarar inkomstnivån efter rehabiliteringen ). (lagen om olycksfalls- och pensionsskydd för idrottsutövare 4 § 3 mom.)

1.5.1.2 Idrottsutövarens olycksfallsförmåner räknas utifrån årsarbetsförtjänsten

Som idrottsutövarens arbetsförtjänst betraktas lönen enligt det avtal som gäller när olycksfallet inträffar för det år eller den spelsäsong då olycksfallet inträffar. I årsarbetsförtjänsten medräknas också lön som idrottsutövaren hade fått under samma år eller spelsäsong enligt ett eventuellt tidigare avtal. Den övre gränsen för årsarbetsförtjänsten är 140 350 euro (2025 års nivå).

Som grund för olycksfallspension på grund av bestående arbetsoförmåga betraktas dock alltid en årsarbetsinkomst på 42 110 euro (2025 års nivå).

Mera

Enligt lagen om olycksfalls- och pensionsskydd för idrottsutövare justeras penningbeloppen i lagen kalenderårsvis med lönekoefficienten enligt ArPL 96 § och avrundas till närmaste hela tio euro.

1.5.2 Ålderspension för idrottare

Idrottaren har rätt till ålderspension från och med den dagen när idrottaren uppnår den nedre gränsen för ålderspension i ArPL 11 § som fastställts för åldersklassen i fråga. För dem som är födda före 1965 är åldersgränsen för ålderspension 65 år.

Idrottsutövares ålderspensionsförsäkring är en avgiftsbestämd försäkring, vilket innebär att pensionen grundar sig på de medel som influtit av försäkringspremierna (4,5 % av den skattepliktiga lönen) och avkastningen efter avdrag för omkostnader. I lagen finns det inte andra bestämmelser om ålderdomstrygghet för idrottsutövare vid sidan av de ovan nämnda bestämmelserna om pensionsålder och försäkringspremie.

1.5.3 Idrottares rätt till sjukdagpenning

Idrottaren har rätt till sjukdagpenning enligt sjukförsäkringslagen (1224/2004).