Att föra någons talan i ett arbetspensionsärende kan bl.a. innebära att
- inleda ett ärende
- framställa yrkanden
- avstå från anspråk
- ge samtycke eller utredning eller
- överklaga beslut.
Förande av talan för en myndig person
En myndig person för sin egen talan och handlar helt självständigt i sitt pensionsärende.
Förande av talan när en myndig person har tillförordnats en intressebevakare
Om en myndig person har blivit förordnad en intressebevakare som stöd utan att personens egen handlingsbehörighet begränsats ska intressebevakaren vid sidan av huvudmannen självständigt föra talan i ärenden som hör till hans uppdrag (parallell talerätt).
Enligt den ska både huvudmannen och intressebevakaren höras, om det är nödvändigt för bevakandet av huvudmannens intresse eller för att ärendet ska kunna utredas.
Om intressebevakaren och huvudmannen då är av olika åsikt blir huvudmannens ståndpunkt avgörande, om han eller hon kan förstå sakens betydelse.
Förande av talan när personens handlingsbehörighet har begränsats
Om huvudmannens handlingsbehörighet har begränsats på något annat sätt än genom omyndigförklaring, ska intressebevakaren ensam föra huvudmannens talan i ärenden som huvudmannen inte har rätt att fatta beslut i.
Om en myndig persons behörighet att handla i ekonomiska ärenden har begränsats och han till den delen förordnats en intressebevakare, kan endast intressebevakaren ensam sköta huvudmannens ekonomiska angelägenheter. Begreppet ekonomiska angelägenheter inbegriper också skötseln av pensions- och försäkringsärenden.
Domstolen kan också begränsa huvudmannens handlingsbehörighet uttryckligen i fråga om arbetspensionsärenden. Detta är möjligt även när huvudmannens handlingsbehörighet inte har begränsats i fråga om övriga ärenden eller övrig förmögenhet.
Intressebevakaren och huvudmannen för dock gemensamt talan i ärenden som de tillsammans ska besluta om.
Förande av talan för en omyndig person
En person är omyndig, om han eller hon
- är yngre än 18 år
- har uppnått myndig ålder (över 18 år) och genom domstolens beslut blivit omyndigförklarad.
Förande av talan för en omyndigförklarad person som fyllt 18 år
På en omyndig persons vägnar förs talan i regel av intressebevakaren, vårdnadshavaren eller någon annan laglig företrädare. Den omyndige har dock rätt att ensam föra sin talan i ärenden som gäller förvärvsinkomst eller egendom som den omyndige har rätt att förfoga över.
En omyndig person som fyllt 18 år för själv ensam sin talan i ärenden som gäller hans person, om han kan förstå sakens betydelse.
Mera
Till exempel pensionsanstaltens begäran om att sökanden ska genomgå ny läkarundersökning är ett sådant ärende som gäller den omyndiges person. Begäran om läkarundersökning ska emellertid tillkännages intressebevakaren.
Förande av talan för en omyndig 15–17-åring
En minderårig i åldern 15-17 år och hans eller hennes vårdnadshavare eller någon annan laglig företrädare har rätt att var för sig föra talan i en sak som gäller den minderåriges person eller personliga fördel eller rättighet (parallell talerätt).
Familjepension i form av barnpension kan på denna grund sökas antingen av 15–17-åringen själv eller vårdnadshavaren (intressebevakaren).
En omyndig som har fyllt 15 år har dock rätt att ensam föra sin talan i ärenden som gäller förvärvsinkomst eller egendom som den omyndige har rätt att förfoga över. Den omyndige har rätt att förfoga över det som han eller hon under omyndigheten förvärvat genom eget arbete. (förmyndarverksamhetslagen 25 § 1)
Familjepension i form av barnpension baserar sig inte på den minderåriges förvärvsinkomst från eget arbete, vilket innebär att det för utbetalning av barnpension behövs samtycke av vårdnadshavaren eller någon annan laglig företrädare.
Förande av talan för en omyndig som inte fyllt 15 år
För barn under 15 år förs talan av intressebevakaren (vårdnadshavaren).
Fullmakt att föra talan för någon annan
I ett förvaltningsärende får anlitas ombud och biträde. Ett ombud ska förete fullmakt eller på något annat tillförlitligt sätt visa att han eller hon har rätt att företräda huvudmannen. Fullmakten ska på myndighetens anmodan individualiseras, om det råder oklarhet om behörigheten eller dess omfattning.
En advokat och ett offentligt rättsbiträde ska förete fullmakt endast om myndigheten bestämmer det. Även rättegångsbiträden som fått tillstånd enligt lagen om rättegångsbiträden med tillstånd (715/2011) ska förete fullmakt endast om pensionsansanstalten bestämmer det.
Mera
I arbetspensionssystemet kan ett rättegångsbiträde med tillstånd (tillståndsjurist) anses ha bevisat sig berättigad att företräda parten på annat tillförlitligt sätt.
Enligt 23 § i lagen om rättegångsbiträden med tillstånd § för rättegångsbiträdesnämnden en offentlig förteckning över rättegångsbiträden med namnen på tillståndsjurister och datum då tillståndet beviljats.
Huvudmannens talan kan föras av en nära anhörig eller någon annan som dragit försorg om huvudmannen
Pensionsärenden för huvudmannen kan direkt med stöd av lag skötas även av en nära anhörig till huvudmannen eller någon annan som dragit försorg om honom.
Om arbetstagaren på grund av ålder, skada, sjukdom eller av någon annan orsak är oförmögen att själv ansöka om pension och inte har förordnats en intressebevakare, kan en av pensionsanstalten godkänd
- nära anhörig eller
- någon annan som dragit försorg om arbetstagaren
på arbetstagarens vägnar ansöka om pension och även i övrigt föra dennes talan i pensionsärendet.
Att föra talan med stöd av intressebevakningsfullmakt
I princip för ombudet ensam huvudmannens talan i de ärenden som intressebevakningsfullmakten gäller. Fullmaktsgivarens rätt att föra sin egen talan kvarstår emellertid efter det att intressebevakningsfullmakten fastställts i fråga om de ärenden han eller hon själv kan ta hand om.
Mera
En person kan t.ex. vara förlamad och ha förlorat hela sin fysiska funktionsförmåga, men kan tala. I sådana fall kan fullmaktsgivaren om han eller hon så vill föra sin egen talan i de ärenden kan själv förmår ta hand om.
En rättshandling som fullmäktigen inte var behörig att företa binder inte fullmaktsgivaren. (lagen om intressebevakningsfullmakt 15 §)
Fullmäktigen skall vid fullgörande av uppdrag för fullmaktsgivarens räkning samvetsgrant bevaka fullmaktsgivarens rättigheter och främja hans eller hennes bästa. (lagen om intressebevakningsfullmakt 16 § 1)
Mera
Frågan om vilka åtgärder fullmäktigen skall vidta på fullmaktsgivarens vägnar för att uppfylla sin aktsamhetsplikt måste avgöras i varje enskilt fall med beaktande av intressebevakningsfullmaktens art och omfattning samt omständigheterna i övrigt.
Du kan studera innehållet i det här dokumentet utgående från giltighetstiden.
Välj giltighetstid och tryck Byt.
Den valda giltighetstiden införs till alla dokument som tillhör denna sakhelhet (den öppnade sidan).
Ändringar jämfört med den tidigare versionen
Laghänvisningar i anvisningen har korrigerats och tagits bort