Verkställande av beslut

TillämpningsanvisningGiltighetstid 1.1.2017 – tills vidarePublicerat 22.8.2023
Ändringar jämfört med den tidigare versionen

Laghänvisningarna i anvisningen har uppdaterats.

Ett förvaltningsbeslut innehåller vanligen ett avgörande som direkt gäller partens fördel, rätt eller skyldighet. Beslutets verkställbarhet och giltighet gäller genomförandet av beslutets syften.

1.1 Vad avses med beslutets verkställighet?

Verkställigheten av ett beslut avser det faktiska utförandet av det som anges i beslutet, t.ex. att man inkasserar försäkringsavgifter, utbetalar beviljad pension eller återkräver utbetald pension.

1.2 Förutsättningen för verkställighet är beslutets verkställbarhet och giltighet

Det är nödvändigt att beslutet är verkställbart för att de i beslutet definierade ändringarna i partens rättigheter, fördelar och skyldigheter ska kunna genomföras.

Ett förvaltningsbeslut är i allmänhet omedelbart verkställbart utan att det krävs någon särskild bekräftelse eller verkställighetsdom för verkställigheten. För verkställighet krävs i princip ändå ett juridiskt sett felfritt, dvs. giltigt beslut.

Inom arbetspensionssystemet kan beslut i allmänhet verkställas omedelbart. Överklagande fördröjer inte verkställigheten av beslut. Pensionsanstalterna och besvärsinstanserna kan emellertid under särskilda förutsättningar avbryta eller förbjuda verkställigheten.

.

Du kan studera innehållet i det här dokumentet utgående från giltighetstiden.

Välj giltighetstid och tryck Byt.

Den valda giltighetstiden införs till alla dokument som tillhör denna sakhelhet (den öppnade sidan).

TillämpningsanvisningGiltighetstid 13.5.2014 – tills vidarePublicerat 29.2.2016

Ett besluts laga kraft och rättskraft bestämmer dess juridiska styrka.

2.1 Laga kraft

Ett beslut är lagakraftvunnet då det inte längre kan överklagas genom ordinära rättsmedel.

Beslut vinner laga kraft i följande fall:

  • tidsfristen för egentligt överklagande (besvärstiden) har löpt ut och beslutet har inte överklagats
  • den högsta besvärsinstansen har meddelat beslut i saken.

Ett beslut som inte får överklagas vinner omedelbart laga kraft. Ett beslut kan också vara delvis lagakraftvunnet, om beslutet kan överklagas eller har överklagats endast delvis.

När beslutet vunnit laga kraft upphör det ursprungliga ärendet att vara anhängigt.

Lagakraftvunna beslut kan överklagas genom extraordinära rättsmedel.

2.2 Rättskraft

Ett lagakraftvunnet beslut har rättskraftsverkan. Det innebär att

  • beslutets innehåll är bindande
  • beslutet står fast även om samma sak behandlas på nytt senare.

Negativ rättskraftsverkan avser att ett beslut står fast. Ett ärende eller yrkande som har avgjorts genom ett lagakraftvunnet beslut får inte tas upp för ny prövning ifall det inte finns en bestämmelse som uttryckligen tillåter det. För en part innebär detta att ärendet är slutgiltigt avgjort. Principen bakom att beslut står fast är att myndigheternas åtgärder ska skydda partens berättigade förväntningar (tillitsskydd).

Inom rättslitteraturen har det konstaterats oklarhet när det gäller beständigheten hos förvaltningsbeslut beroende på innehåll, tillämpningsområde och stränghet. Hur beständigt ett beslut är påverkas bl.a. av beslutets art. Beslut som gynnar parten kan därför vara stå fast, medan negativa och förpliktande förvaltningsbeslut inte står fast eller får en svagare beständighet. Exempelvis brukar avslag på ansökan inte betecknas som ett bestående beslut. Om ett beslut inte står fast är det dock viktigt att man fäster avseende bl.a. vid omprövningsbestämmelser, extraordinärt ändringssökande och system för återbetalning av grundlös förmån.

Mera

Positiv rättskraftsverkan avser att ett beslut är bindande. Ett tidigare beslut ska tas som grund för ett nytt beslut om det framkommer vid senare behandling. Exempelvis bygger pensionsbeslut på beslut om utredning av anställningsuppgifter. Beslutet kan emellertid överklagas genom extraordinära rättsmedel.

2.2.1 Rättskraftsverkan inom arbetspensionssystemet

I arbetspensionslagarna finns bestämmelser om extraordinärt ändringssökande som gör det möjligt att ompröva ett ärende som avgjorts genom ett lagakraftvunnet beslut. Beslutets rättskraft hindrar således inte att

  • det lagakraftvunna beslutet omprövas med stöd av en ny utredning
  • att beslutet överklagas genom andra extraordinära rättsmedel.

Lagakraftvunna beslut inom arbetspensionssystemet tillmäts annars inte heller lika stor tyngd som beslut av de allmänna domstolarna. Av den anledningen lämnas i regel inte en ny pensionsansökan utan prövning om nya fakta kommer till i ärendet.

Ett beslut om invalidpension avgör t.ex. inte slutgiltigt sökandens rätt till pension, utan den nya utredningen kan ändra grunderna för ett tidigare meddelat beslut. Av den anledningen har ett tidigare beslut i ärendet inte full rättsverkan i den meningen att det skulle hindra att ett nytt överklagbart avgörande meddelas efter att en ny ansökan med en ny utredning inlämnats. Pensionsanstalten får emellertid inte ändra sitt beslut till sökandens nackdel. Om en person ansöker om pension med samma utredningar som förut lämnas ansökan utan prövning och ett överklagbart beslut meddelas om att ansökan lämnats utan prövning.

Mera

2.2.1.1 Grunderna för pensionen vinner rättskraft

I motsats till rätten till pension vinner grunderna för pensionen, t.ex. den pensionsgrundande inkomsten och tjänstgöringstiden, rättskraft. Det är därför inte möjligt att ändra pensionsgrunderna t.ex. i beslut om fortsatt utbetalning av invalidpension på annat sätt än genom extraordinära rättsmedel.

Besvärsinstansernas beslut om bedömning av arbetsförmågan vinner likaså endast begränsad rättskraft. Tidigare beslut är bindande till den del grunderna för beslutet förblir oförändrade. Om en ny utredning inlämnas i ärendet kan besvärsinstanserna och pen­sionsanstalterna ompröva ärendet om sökandens arbetsförmåga och bevilja sökanden invalidpension för tiden före besvärsinstansernas beslut. Om ingen ny utredning framlagts lämnar pensionsanstalten ansökan utan prövning och meddelar ett överklagbart beslut om att ärendet lämnats utan prövning.

n.

Mera

 

TillämpningsanvisningGiltighetstid 1.1.2020 – tills vidarePublicerat 30.8.2023
Ändringar jämfört med den tidigare versionen

Anvisningen har uppdaterats med ett stycke om verkställighet av debitering och indrivning av försummelseavgift samt att förbjuda eller avbryta verkställigheten. Anvisningen har dessutom uppdaterats eftersom lagen om rättegång i förvaltningsärenden har ersatt förvaltningsprocesslagen.

3.1 Verkställighet av beslut

Pensionsanstaltens beslut ska iakttas trots sökande av ändring, tills ärendet har avgjorts med ett lagakraftvunnet beslut. Detsamma gäller en VILMA-beslutssammanställning. Det betyder att pensionsanstalternas beslut kan verkställas, fast de inte ännu har vunnit laga kraft.

När pensionsanstaltens beslut har vunnit laga kraft, får det verkställas såsom en lagakraftvunnen dom i ett tvistemål. Även ett lagakraftvunnet beslut av besvärsnämnden för arbetspensionsärenden får verkställas såsom en lagakraftvunnen dom i ett tvistemål.

I praktiken verkställs dock beslut om återkrav i allmänhet inte förrän de vunnit laga kraft.

3.1.1 Förbud mot och avbrytande av verkställigheten av ett beslut

Besvärsnämnden för arbetspensionsärenden och försäkringsdomstolen kan i samband med egentligt ändringssökande förbjuda att beslutet verkställs eller bestämma att verkställigheten ska avbrytas trots att beslutet med stöd av en särskild bestämmelse kan verkställas omedelbart

Besvärsinstansernas rätt att ingripa i verkställigheten grundar sig på den allmänna bestämmelsen om behörighet i 123 §  i lagen om rättegång i förvaltningsärenden, enligt vilken en besvärsinstans kan

  • förbjuda att beslutet verkställs
  • bestämma att verkställigheten ska avbrytas
  • föreskriva något annat om verkställigheten, när besvär har anförts.

Om beslutet i sig inte ställer en förpliktelse som kan verkställas genom tvångsmedel, kan bestämmelsen om förbud mot eller avbrytande av verkställigheten av ett beslut inte tillämpas på det. Ett exempel på detta är beslut om avslag av ansökan om att en utländsk arbetsgivare befrias från försäkringsskyldigheten enligt ArPL 149 §. (TELK/609/3099/2009, beslutssammanfattningen finns inte i Författningstjänsten)

Tarkemmat tiedot

Besvärsinstansen kan förbjuda eller avbryta verkställigheten först när besvär har anförts. En begäran om förbud mot eller avbrytande av verkställigheten kan läggas fram på samma gång som de egentliga besvären lämnas in eller senare medan besvären är anhängiga.

I allmänhet är det en part som begär förbud mot eller avbrytande av verkställigheten, men även besvärsinstansen har behörighet att ta initiativ i ärendet. Av besvärshandlingarna eller även annars kan det framgå att det är motiverat att förbjuda eller avbryta verkställigheten för att syftet med besvären ska uppnås. Besvärsinstanserna behandlar ansökningar om förbud och avbrytande i brådskande ordning.

Ett förordnande om förbud mot eller avbrytande av verkställigheten är överklagbart i samband med huvudärendet (Lagen om rättegång i förvaltningsärenden 108 § 1 mom), om det inte är förbjudet att överklaga avgörandet av huvudärendet (lagen om rättegång i förvaltningsärenden 107 § 2 mom).

Besvärsinstansen bestämmer hur länge förordnandet om verkställighetsförbud är i kraft (lagen om rättegång i förvaltningsärenden 124 §). Om ikraftvarandet inte framgår ur  förordnandet eller inte har bestämts separat är förordnandet i princip i kraft fram tills att ett nytt förordnande ges i ärendet eller tills ett avgörande beslut ges i huvudärendet.

Förbud mot eller avbrytande av verkställigheten av ett beslut vid extraordinärt ändringssökande

Besvärsnämnden för arbetspensionsärenden och försäkringsdomstolen kan ge förordnanden om verkställigheten, då dessa instanser behandlar ett ärende som berör upphävande av ett beslut med laga kraft. I sådana fall kan besvärsnämnden för arbetspensionsärenden och försäkringsdomstolen till exempel förbjuda eller avbryta verkställigheten av beslutet.

FSD ansåg i ett beslut genom omröstning 4.4.2019 att den kunde pröva ett yrkande på avbrytande av verkställigheten som framställts i ett ansökningsärende gällande undanröjande av beslut (VakO 1386/2019). Avgörandet grundar sig på 19 § 1 mom. i lagen om rättegång i försäkringsdomstolen och 32 § 1 mom. i förvaltningsprocesslagen.

Bestämmelsen som motsvarar 32 § 1 mom. i förvaltningsprocesslagen hittas i 123 § 1 mom i den år 2020 ikraftträdda lagen om rättegång i förvaltningsärenden.

Mera

Högsta förvaltningsdomstolen kan bestämma om verkställigheten enligt 123 § i förvaltningsprocesslagen när den behandlar ett ärende som gäller undanröjande av försäkringsdomstolens beslut. Således kan högsta förvaltningsdomstolen t.ex. förbjuda eller avbryta verkställigheten av ett beslut.

3.2 Verkställigheten av utsökning och debitering av arbetspensionsförsäkringsavgift

Arbetspensionsförsäkringsavgifter och förhöjda arbetspensionsförsäkringsavgifter, dvs. försummelseförhöjning (även vid tvångsförsäkring), med dröjsmålsränta är direkt utsökningsbara.

Bestämmelser om indrivning av arbetspensionsförsäkringsavgifter och förhöjda arbetspensionsförsäkringsavgifter finns i lagen om verkställighet av skatter och avgifter (706/2007.) Bestämmelser om indrivning av fordran finns också i lagen om indrivning av fordran (513/1999).

Arbetspensionsavgiften får utmätas, även om debiteringen inte ännu har vunnit laga kraft (L om verkställighet av skatter och avgifter, 4 §). Grundbesvär leder alltså inte heller att indrivningen av arbetspensionsförsäkringsavgifterna avbryts, utan avgifterna ska betalas trots besvären.

3.2.1 Förbud mot eller avbrytande av verkställighet av utsökning och debitering av arbetspensionsförsäkringsavgift

En besvärsinstans som behandlar besvär eller grundbesvär över påförande eller debitering av arbetspensionsförsäkringsavgift ska på begäran eller självmant förbjuda utsökning av fordran eller förordna om avbrytande av utsökningen. Arbetsgivaren eller företagaren kan begära avbrytande av eller förbud mot indrivningen hos den besvärsinstans som behandlar besvären. En förutsättning är att besvären eller begäran om omprövning är uppenbart obefogade. (12 § och 15 § i lagen om verkställighet av skatter och avgifter)-

Försäkringsdomstolen har ansett att den i samband med extraordinärt ändringssökande inte har behörighet att behandla en ansökan som gäller förbud mot eller avbrytande av utsökning.

X hade ansökt om undanröjande av ett LFöPL-beslut och samtidigt begärt att utsökningen skulle avbrytas. FSD lämnade ansökan om avbrytande utan prövning för att ärendet inte ingick i FSD:s behörighetsområde. (FSD2065/2002, sammanfattningen finns inte i Författningstjänsten.)

Mera

Om arbetspensionförsäkringsavgiften inte ännu har gått till utsökning, kan debiteringen av arbetspensionsföräkringsavgiften förbjudas eller avbrytas med stöd av bestämmelser i förvaltningsprocesslagen (se punkten Förbud mot och avbrytande av verkställigheten av ett beslut).

3.3 Pensionsanstaltens behörighet att förbjuda och avbryta verkställigheten av ett beslut och av debitering av arbetspensionsförsäkringsavgift

Pensionsanstalten kan avbryta verkställigheten av ett beslut samtidigt som den

  • godkänner ändringssökandens besvär
  • godkänner ett yrkande på rättelse av ett lagakraftvunnet beslut eller
  • behandlar rättelse av ett sak- eller skrivfel.
  • söker om undanröjande av ett lagakraftvunnet beslut

Pensionsanstalten kan tillfälligt avbryta verkställigheten, när den hänskjuter besvären till besvärsinstansen.

Om pensionsanstalten avbryter verkställigheten av ett beslut, är det bra att nämna avbrytandet i utlåtandet till besvärsinstansen.

3.3.1 Avbrytande av indrivning av arbetspensionsförsäkringsavgift på pensionsanstalten

Om en företagare söker ändring i ett beslut om indrivning av arbetspensionsförsäkringsavgift enligt FöPL, kan pensionsanstalten avbryta debiteringen av arbetspensionsförsäkringsavgiften tills ändringssökandet har behandlats, om besvärsinstansens avgörande kan inverka på arbetspensionsförsäkringsavgiften.

Om företagaren ansöker om pension kan pensionsanstalten likaså avbryta indrivningen av arbetspensionsförsäkringsavgiften, tills pensionsansökan har avgjorts, om avgörandet kan inverka på arbetspensionsförsäkringsavgiften.

3.4 Verkställighet av debitering och indrivning av försummelseavgift samt att förbjuda eller avbryta verkställigheten

Pensionsanstalten ska debitera försummelseavgiften som påförts av Statskontoret utan dröjsmål när beslutet om försummelseavgift vunnit laga kraft. Således ska försummelseavgiften debiteras inom ca 2 månader från att Statskontorets beslut vunnit laga kraft.

Även ett lagakraftvunnet beslut av besvärsnämnden för arbetspensionsärenden får verkställas såsom en lagakraftvunnen dom i ett tvistemål.

Dröjsmålsavgiften jämte dröjsmålsränta är direkt utsökbar.

Dröjsmålsavgiften och dröjsmålsräntan regleras av lagen om verkställighet av skatter och utgifter (706/2007) och av lagen om indrivning av fodringar (513/1999).

Försummelseavgiften jämte dröjsmålsränta får utmätas, även om debiteringen inte ännu har vunnit laga kraft (L om verkställighet av skatter och avgifter, 4 §). Grundbesvär avbryter således inte indrivningen av försummelseavgiften.

Om en arbetsgivare eller företagare söker om ändring i debiteringen av försummelseavgift, får arbetsgivaren eller företagaren samtidigt begära av besvärsinstansen eller utmätningsmannen att indrivningen av försummelseavgiften förbjuds eller avbryts. ( 12 § och 15 § i lagen om verkställighet av skatter och avgifter)

Om försummelseavgiften inte ännu har gått till utmätning, får besvärsinstansen i samband med grundbesvären förbjuda eller avbryta debiteringen av försummelseavgiften enligt lagen om rättegång i förvaltningsärenden.

Om en företagare söker ändring i ett beslut som utfärdats med stöd av FöPL, kan pensionsanstalten avbryta debiteringen av försummelseavgiften tills ändringsansökan har behandlats, om besvärsinstansens avgörande kan inverka på försummelseavgiften. Om företagaren ansöker om pension, kan pensionsanstalten avbryta indrivningen av försummelseavgiften tills pensionsansökan är avgjord om avgörandet kan ha en inverkan på försummelseavgiften.

Du kan studera innehållet i det här dokumentet utgående från giltighetstiden.

Välj giltighetstid och tryck Byt.

Den valda giltighetstiden införs till alla dokument som tillhör denna sakhelhet (den öppnade sidan).

måntisonstorfrelörsön
311234567891011121314151617181920212223242526272829301234567891011