En utsänd arbetstagare är en person som en i Finland verksam arbetsgivare sänder
- till ett annat EU-land
- till ett EES-land eller
- till Schweiz
för att där tillfälligt utföra arbete för den utsända arbetsgivarens räkning.
I anvisningen Förutsättningar för försäkring i utsändningslandet berättas under vilka förutsättningar en utsänd arbetstagare kan omfattas av den finländska sociala trygghet.
Om arbetstagaren regelbundet byter arbetsland under en granskningsperiod på 12 år eller regelbundet gör korta arbetsresor till olika EU-länder, kan det handla om en situation med arbete i flera EU-länder. Närmare information om försäkring av personer som arbetar i flera EU-ländre finns i anvisningshelheten Arbete i flera EU-länder.
1.1 Intyg A1 till utsända arbetstagare
Pensionsskyddscentralen beviljar arbetstagaren intyg A1 om kraven för att omfattas av den sociala tryggheten i Finland uppfylls. Med A1-intyget undviker arbetsgivaren och arbetstagaren de lagstadgade socialförsäkringsavgifterna i arbetslandet. A-intyget innebär att socialförsäkringsavgifterna betalas till Finland och arbetstagaren omfattas av den finländska sociala tryggheten. Att omfattas av den finländska sociala tryggheten innebär att
- arbetstagaren tjänar in pension i Finland
- arbetstagarens får till exempel eventuell sjukdagpenning från Finland.
A1-intyget ska helst sökas i god tid före utlandsarbetet börjar. Pensionsskyddscentralen kan emellertid också bevilja A1-intyg retroaktivt, om arbetstagarens utlandsarbete uppfyller kriterierna för att omfattas av den sociala tryggheten i Finland.
Om arbetstagaren inte har ett A1-intyg, ska arbetsgivaren ordna hens sociala trygghet enligt arbetslandets lagstiftning. I praktiken ska arbetsgivaren alltså betala socialförsäkringsavgifterna till landet i fråga. Då kan arbetstagaren inte få socialförsäkringsförmåner från Finland. Socialförsäkringsavgifter ska då inte heller betalas till Finland.
Bestämmelserna enligt vilka det fastställs vilket EU-lands lagstiftning som ska tillämpas på utsända arbetstagare finns i artiklarna 11–16 i förordning (EG) nr 883/2004, och tillämpningsbestämmelserna i anslutning till dem finns i artiklarna 14–21 i förordning (EG) nr 987/2009. Dessa bestämmelser tolkas också i administrativa kommissionens beslut A2 om samordning av de sociala trygghetssystemen och i Praktisk vägledning publicerad av Europeiska kommissionen.
Inom tillämpningspraxis följer man även domar som Unionens domstol gett i fall om utlandsarbete.
Du kan studera innehållet i det här dokumentet utgående från giltighetstiden.
Välj giltighetstid och tryck Byt.
Den valda giltighetstiden införs till alla dokument som tillhör denna sakhelhet (den öppnade sidan).
Företaget som är den utsändande arbetsgivaren ska normalt bedriva sin verksamhet enligt sin bransch i Finland. Verksamheten i Finland ska dessutom vara av betydande omfattning. Ett företag anses inte bedriva sin verksamhet normalt i Finland om företagets verksamhet i Finland endast anknyter till företagets interna administration.
2.1.1 Omständigheter som ska beaktas vid bedömningen av huruvida verksamheten är av betydande omfattning
När man bedömer huruvida ett företag bedriver verksamhet av betydande omfattning i Finland beaktar man bland annat följande faktorer:
• den registrerade hemorten för företaget
• företagets administrativa centrum
• var de utsända arbetstagarna anställs
• hur företagets omsättning fördelar sig mellan den utsändande staten och den mottagande staten
• vilket lands lagstiftning som tillämpas på arbetstagarnas arbetskontrakt och de kontrakt som företaget gör upp med sina kunder
2.1.2 Bedömning av verksamhetens omfattning
Vid bedömning av verksamhetens omfattning tar man i beaktande varje företags särskilda karaktär och den bedrivna verksamhetens verkliga natur samt företagets storlek.
Förordningarna innehåller grunderna som tas i beaktande vid bedömningen om huruvida det utsändande företaget bedriver verksamhet av betydlig omfattning. Dessutom behandlas de i
• administrativa kommissionens beslut A2
• handboken Praktisk vägledning
• Unionens domstols tidigare rättspraxis, bland annat i domen C-202/97 Fitzwilliam.
2.1.3 Företaget behöver inte vara registrerat i Finland, men verksamhet måste bedrivas i Finland
Företaget som är den utsändande arbetsgivaren behöver inte vara registrerat i Finland eller i annat EU-land. Företaget måste ändå bevisa att det bedriver regelbunden verksamhet i Finland. Bevis på regelbunden verksamhet är till exempel det att företaget har arbetstagare i Finland och att företaget har ordnat arbetspensionsförsäkring för sina arbetstagare i Finland.
Om företaget har grundats endast för utlandsarbetet, kan företaget inte anses normalt bedriva sin verksamhet i Finland.
Arbetstagaren ska omedelbart före utlandsarbetet omfattas av den finländska sociala tryggheten. Att omfattas av den finländska sociala tryggheten innebär i praktiken att arbetstagaren har omfattats av den finländska sociala tryggheten antingen på basis av sitt arbete eller sin bosättning.
I praktiken räcker det att arbetstagaren har arbetat i Finland minst en månad omedelbart före utlandsarbetet börjar.
Om arbetstagaren inte har arbetat i Finland uppfylls kravet för att omfattas av den finländska sociala tryggheten även med det att han eller hon har omfattats av den finländska bosättningsbaserade sociala tryggheten (FPA-förmåner) minst en månad före det tillfälliga utlandsarbetet börjar.
Folkpensionsanstalten fattar beslut om huruvida personen har rätt till de socialförsäkringsförmåner som beviljas av Folkpensionsanstalten. Grunden för beslutet är lagen om tillämpning av lagstiftningen om bosättningsbaserad social trygghet. Lagen kallas även för tillämpningslagen.
Mera
Arbetsgivaren kan också anställa arbetstagaren för att sända honom eller henne direkt till utlandsarbete. Arbetstagaren kan under utlandsarbetets tid omfattas av den finländska sociala tryggheten bara han eller hon innan arbetet börjar
- omfattas av den finländska sociala tryggheten till följd av tidigare arbete eller bosättning i Finland och
- de andra kraven för utsändning uppfylls.
Om arbetstagaren inte omfattas av den finländska sociala tryggheten minimitiden på 1 månad innan utlandsarbetet börjar, bedöms förutsättningarna för försäkring i Finland fall för fall.
Förutsättning för försäkring i Finland är dessutom att personen inte skickas för att ersätta en annan utsänd arbetstagare.
Med arrangemangen kring utsändningen är syftet att hjälpa arbetsgivare och arbetstagare när en arbetstagare skickas för att arbeta i ett annat EU-land. Således kan dessa arrangemang inte utnyttjas för att bemanna arbetsplatser eller genomföra löpande kontrakt genom upprepad utsändning av olika arbetstagare till samma befattningar av samma skäl.
Exempel: arbetstagaren skickas direkt till utlandsarbete
Arbetstagaren arbetar som svetsare i A Ab. När en lockande arbetsplats öppnar sig i B Ab där arbetsdestinationen är en stor byggarbetsplats för en fabrik i Spanien, beslutar arbetstagaren sig för att söka platsen och säger upp sig från A Ab. B Ab ansöker om intyg om att arbetstagaren ska omfattas av den finländska sociala tryggheten, eftersom arbetstagarens arbete i Spanien räcker 1,5 år och arbetstagaren när arbetet i Spanien börjar omfattas av den finländska sociala tryggheten till följd av sitt tidigare arbete. Intyg A1 kan beviljas arbetstagaren.
Mera
En utsänd arbetstagare är en person vars arbetsgivare i Finland tillfälligt sänder honom eller henne utomlands för högst 24 månader för att arbeta för denna arbetsgivares räkning. Arbetet anses som utfört för den utsändande arbetsgivaren när arbetet utförs för arbetsgivaren i fråga och det finns en direkt anknytning mellan arbetstagaren och arbetsgivaren under hela tiden utlandsarbetet pågår.
Tecken på att det finns en direkt anknytning är att arbetstagaren fortfarande är under den utsändande arbetsgivarens ledning och övervakning. När man undersöker om den direkta anknytningen finns kvar beaktar man
- huruvida det ursprungliga arbetsavtalet fortfarande är i kraft
- med vem arbetsavtalet är uppgjort och med vem man har kommit överens om utlandsarbetet
- vem som har makt att säga upp arbetsavtalet och avtalet om utlandsarbete
- vem som har makt att besluta om karaktären på den utsända arbetstagarens arbete
- vem som i sista hand har skyldighet att betala ut lön (i praktiken kan lönen också betalas av det mottagande företaget om det avtalas om det)
- om det är överenskommet att arbetstagaren återvänder till Finland.
En direkt anknytning kan anses finnas om arbetstagaren har tecknat ett avtal om utlandsarbete med den utsändande arbetsgivaren eller det finns ett så kallat trepartsavtal mellan arbetstagaren, den utsändande arbetsgivaren och den mottagande arbetsgivaren.
Arbetsgivaren måste vid behov ge en utredning över den direkta anknytningen mellan den utsändande arbetsgivaren och arbetstagaren under utlandsarbetets tid. Arbetstagaren ska alltså ha en utsändande arbetsgivare i Finland under hela perioden utlandsarbetet pågår.
Arbetet utomlands ska alltid vara tillfälligt för att personen ska kunna anses vara en sådan utsänd arbetstagare som avses i förordningen. En utsänd arbetstagare kan arbeta utomlands och omfattas av Finlands sociala trygghet i högst 24 månaders tid. Denna totala tid på 24 månader är landsspecifik.
Pensionsskyddscentralen kan bevilja arbetstagaren flera på varandra följande intyg om rätten att omfattas av den finländska sociala tryggheten om den totala arbetstiden utomlands i samma land är högst 24 månader.
Exempel på 24 månaders arbete:
En i Finland verksam arbetsgivare sänder sin arbetstagare för att tillfälligt arbeta i Sverige i 24 månader. Arbetstagaren beviljas ett A1-intyg för 24-månadersperioden.
Exempel på intyg som följer på varandra:
En i Finland verksam arbetsgivare sänder sin arbetstagare för att tillfälligt arbeta i Sverige i 12 månader. Arbetstagaren beviljas ett A1-intyg för 12-månadersperioden. Före 12-månadersperioden går ut ansöker arbetsgivaren om fortsättning på A1-intyget. Arbetstagaren kan beviljas ett nytt A1-intyg till Sverige för högst en period på 12 månader.
Mera
En ny utlandsarbetsperiod till samma land gör att en ny period på 24 månader börjar räknas. Som ny arbetsperiod till det tidigare arbetslandet kan man normalt anse vara arbete som börjar när det gått minst två månader sedan den tidigare utlandsarbetsperioden till samma land avslutats.
Om den utsända arbetstagaren arbetar i samma land sammanhängande i över 24 månaders tid, men ändå fortfarande tillfälligt, kan dispens beviljas till arbetstagaren om att han eller hon omfattas av den finländska sociala tryggheten. Villkoren för att bevilja dispens ska då uppfyllas.