Som företagare enligt EU-förordningarna betraktas också sådana stipendiater som avses i LFÖPL.
På stipendiater tillämpas företagarbestämmelserna i grundförordningen, även om stipendiater inte är företagare i traditionell mening. På stipendiater som tillfälligt arbetar utomlands tillämpas sålunda samma bestämmelser som på företagare som tillfälligt arbetar utomlands.
En stipendiat som arbetar i ett annat EU-land kan teckna en LFöPL-försäkring för den tid utlandsarbetet varar, om han eller hon har ett A1-intyg som utfärdats av Pensionsskyddscentralen.
Ändringar jämfört med den tidigare versionen
Det finns ingen tidigare version på svenska. (Ohjetta edellytyksistä tarkennettu ja täydennetty.)
2.1 Stipendiater som tillfälligt arbetar i ett annat land
En stipendiat som åker till ett annat EU-land för högst 24 månader kan fortsättningsvis omfattas av den finska sociala tryggheten, om han eller hon
- uppfyller förutsättningarna för LFöPL-försäkring
- har omfattats av den finska sociala tryggheten omedelbart före avresan utomlands.
Att en person före stipendiearbetets början har omfattats av den finska sociala tryggheten innebär i praktiken att personen har omfattats av den finska sociala tryggheten med stöd av antingen arbete eller bosättning.
I praktiken räcker det att personen har arbetat i Finland i minst en månad omedelbart före utlandsarbetets början.
Om en person med stöd av sitt arbete inte har omfattats av den finska sociala tryggheten uppfylls förutsättningen för omfattning av den finska sociala tryggheten också genom att personen har omfattats av den finska bosättningsbaserade sociala tryggheten (det s.k. FPA-skyddet) i minst en månad innan det tillfälliga utlandsarbetets början.
För den som inte har omfattats av den finska sociala tryggheten under minimitiden på en månad före utlandsarbetets början bedöms förutsättningarna för försäkring i Finland från fall till fall.
2.2 Dispensgrunder i EU-fall
Myndigheterna i EU-länderna kan sinsemellan avtala om dispens i fråga om alla bestämmelser om försäkring. Om en stipendiat exempelvis arbetar utomlands över 24 månader kan han eller hon alltjämt kvarstå inom den finska sociala tryggheten med stöd av dispens.
2.3 Stipendiater som normalt arbetar i flera länder
Vilken lagstiftning om social trygghet som ska tillämpas på en stipendiat som normalt arbetar i flera EU-länder avgörs utifrån samma bestämmelser som ska tillämpas på företagare som arbetar i flera EU-länder.
När en person arbetar utomlands och
- både får ett stipendium som beviljats i Finland och
- är anställd hos en utländsk arbetsgivare (privat eller offentlig)
kan personens finländska stipendium inte försäkras i Finland utan allt arbete ska då förskras enligt huvudregeln i arbetslandet.
Om det enligt arbetslandets lagstiftning inte är möjligt att försäkra ett finländskt stipendium i arbetslandet, kan Pensionsskyddscentralen ansöka om undantag för personen och komma överens med myndigheten i arbetslandet om att personen försäkras i Finland. Pensionsskyddscentralen prövar förutsättningarna för ansökan om undantag. Då ska huvuddelen av stipendiatens inkomster komma från stipendiet som beviljats i Finland. Dessutom ska den utländska arbetsgivaren vara villig att sköta sin försäkring i Finland.
En person kan ha ett stipendium och dessutom vara anställd hos en privat eller offentlig finländsk arbetsgivare, som sänder personen utomlands för att arbeta.
Om stipendiaten arbetar utomlands på stipendiet och dessutom som utsänd arbetstagare, kan hen omfattas av den sociala tryggheten i Finland. Hen kan beviljas A1-intyg, om kriterierna för utsändning eller undantag uppfylls. Då ska A1-intyg sökas hos Pensionsskyddscentralen. Pensionsskyddscentralen undersöker om förutsättningarna för utsändning finns.
En person kan alltså beviljas A1-intyg i en situation där hen är stipendiat och utsänd arbetstagare samtidigt.
Under vissa förutsättningar kan en stipendiat avbryta sin LFöPL-försäkring på grund av annat förvärvsarbete också när hen arbetar i ett EU-land eller ett land med vilket Finland har en överenskommelse om social trygghet (avtalsland).
3.3.1 Stipendiaten arbetar hos en lokal arbetsgivare eller inleder företagarverksamhet utomlands
Om en stipendiat arbetar i ett EU- eller avtalsland och avbryter sitt stipendiefinansierade arbete på grund av annat förvärvsarbete, är utgångspunkten att arbetslandets lagstiftning om social trygghet tillämpas på hen. Arbetslandets lagstiftning tillämpas från den tidpunkt då personen börjar arbeta hos en lokal arbetsgivare eller inleder företagarverksamhet. Under den motsvarande tiden kan finsk lagstiftning om social trygghet inte tillämpas på stipendiaten.
Exempel: Stipendiaten börjar arbeta hos en lokal arbetsgivare
Stipendiaten arbetar i Tyskland och har A1-intyg som beviljats av Pensionsskyddscentralen som bevis på att hen omfattas av den sociala tryggheten i Finland. Stipendiaten börjar arbeta hos en tysk arbetsgivare och avbryter sin LFöPL-försäkring. På stipendiation tillämpas socialförsäkringslagstiftningen i arbetslandet Tyskland från den tidpunkt då arbetet börjar. Pensionsskyddscentralen återkallar sitt A1-intyg från och med den dagen och personen kan inte längre omfattas av den sociala tryggheten i Finland.
Tarkemmat tiedot
På stipendiearbetet efter avbrottet tillämpas lagstiftningen om social trygghet i arbetslandet. Huruvida stipendiearbetet ska försäkras i arbetslandet beror på landets nationella lagstiftning.
Om stipendiaten arbetar i ett EU-land eller ett avtalsland och efter avbrottet vill LFöPL-försäkra sitt stipendiearbete i Finland, ska stipendiaten ansöka om undantag för detta hos Pensionsskyddscentralen. Pensionsskyddscentralen kan avtala om försäkring i Finland med myndigheten i arbetslandet. Efter avbrottet kan stipendiet alltså försäkras i Finland enligt LFöPL endast om den behöriga myndigheten i arbetslandet samtycker till Pensionsskyddscentralens begäran om undantag.
3.3.2 Stipendietagaren arbetar för en finländsk arbetsgivare under avbrottet
Om stipendiaten avbryter sitt stipendiefinansierade arbete utomlands för att arbeta för en finländsk arbetsgivare, kan hen fortfarande omfattas av den sociala tryggheten i Finland, om hens arbete uppfyller kriterierna för utsända arbetstagare. I så fall ska arbetsgivaren ansöka om A1-intyg hos Pensionsskyddscentralen. Om ett A1-intyg inte kan beviljas eller om arbetsgivaren inte ansöker om det, tillämpas lagstiftningen om social trygghet i arbetslandet på personen.
Exempel: Stipendiaten börjar arbeta hos en arbetsgivare med verksamhet i Finland
Stipendiaten arbetar i Tyskland och har A1-intyg som beviljats av Pensionsskyddscentralen som bevis på att hen omfattas av den sociala tryggheten i Finland. Stipendiatens arbete i Tyskland har pågått i sex månader när hen börjar arbeta för en arbetsgivare med verksamhet i Finland och avbryter sin LFöPL-försäkring. Arbetet i Tyskland är tillfälligt och varar i 1 år. Arbetsgivaren ansöker om ett A1-intyg hos Pensionsskyddscentralen från och med anställningens början.
Pensionsskyddscentralen återkallar A1-intyget som beviljats personen som stipendiat från och med avbrottet och beviljar ett nytt A1-intyg som utsänd arbetstagare för 1 år.
Tarkemmat tiedot
Om stipendiaten har omfattats av den sociala tryggheten i Finland under avbrottet, kan Pensionsskyddscentralen i vissa situationer bevilja ett A1-intyg också utan att höra myndigheterna i arbetslandet.
3.3.3 Stipendiearbete som varat mindre än 4 månader före avbrottet
Om stipendiearbetet har varat mindre än 4 månader före avbrottet, tas LFöPL-försäkringen bort. Då återkallar Pensionsskyddscentralen A1-intyget som den beviljat personen för stipendiearbetet och personens rätt till bosättningsbaserad social trygghet i Finland för ifrågavarande period på mindre än 4 månader avgörs av FPA.
När en stipendiat har för avsikt att åka utomlands för att arbeta med stöd av ett stipendium ska stipendiaten
- till LPA lämna in en ansökan om försäkring enligt LFöPL och
- till Pensionsskyddscentralen lämna in en ansökan om att omfattas av den finska sociala tryggheten under arbete utomlands.
Också FPA får automatiskt kännedom om en ansökan som har lämnats in till Pensionsskyddscentralen.
Ändringar jämfört med den tidigare versionen
Den tidigare versionen finns inte på svenska. (Ohjeen sisältöä siirretty ja täsmennetty ohjeessa Apurahansaajan Suomessa vakuuttamisen edellytykset EU-tilanteissa.)