Försäkring av företagare som arbetar i ett EU-land

TillämpningsanvisningGiltighetstid 7.3.2025 – tills vidarePublicerat 7.3.2025
Ändringar jämfört med den tidigare versionen

Den svenska språkdräkten har preciserats.

En egenföretagare ska ordna sitt pensionsskydd och annan social trygghet enligt lagstiftningen i sitt arbetsland. Lagstadgade socialförsäkringsavgifter betalas på det sätt som förutsätts i arbetslandet. Lagstadgade socialförsäkringsavgifter betalas endast till ett land i sänder.

1.1 Företagarverksamheten sker tillfälligt i ett annat EU-land

En egenföretagare som tillfälligt flyttar sin företagarverksamhet till ett annat EU-land kan fortfarande omfattas av den sociala tryggheten i Finland, om kriterierna för att betraktas som s.k. utsänd företagare uppfylls.

Utsänd företagare är en person som normalt bedriver verksamhet som företagare i Finland och tillfälligt åker

  • till ett annat EU-land
  • till ett EES-land eller
  • till Schweiz

för att utföra likartat arbete.

I anvisningen Förutsättningarna för att försäkra en företagare i Finland i EU-fall finns närmare information om de kriterier enligt vilka en företagare som tillfälligt arbetar i ett annat EU-land kan omfattas av den sociala tryggheten i Finland.

1.2 Företagare som arbetar i ett EU-land parallellt som företagare och i anställnings- eller tjänsteförhållande

En företagare kan inte anses vara en sådan utsänd företagare från Finland som omfattas av den sociala tryggheten i Finland om

  • företagaren inleder parallellt arbete som arbetstagare eller offentligt anställd eller
  • företagaren inleder företagarverksamhet i sitt arbetsland som inte är likartad som det arbetet som företagaren har bedrivit innan sin avresa från Finland.

När företagaren inte kan anses vara en utsänd företagare tillämpas lagstiftningen i arbetslandet.

Om företagaren arbetar tillfälligt utomlands för en finländsk arbetsgivare och bedriver företagarverksamhet kan företagaren fortfarande omfattas av den sociala tryggheten i Finland om villkoren för utsändning uppfylls både i företagarverksamheten och i arbetet som anställd.

Mera

Exempel: Utsänd företagare och utsänd arbetstagare

Personen åker till Sverige för att arbeta där tillfälligt i mindre än 2 år. Personen arbetar som egenföretagare och dessutom som anställd hos en privat arbetsgivare med verksamhet i Finland. Det har avtalats om att personen efter det tillfälliga arbetet i Sverige återvänder till Finland. Personen har bedrivit likartad företagarverksamhet i Finland före utresan och uppfyller också de övriga kriterierna för utsänd företagare och utsänd arbetstagare. På personen tillämpas finsk lagstiftning om social trygghet och Pensionsskyddscentralen beviljar personen A1-intyg på ansökan.

1.3 Företagarverksamhet i flera EU-länder

En företagare som bedriver företagarverksamhet samtidigt eller växelvis i flera EU-länder kan under vissa förutsättningar omfattas av den sociala tryggheten i Finland. Se separat anvisning.

1.4 A1-intyg till utsända företagare och företagare som arbetar i flera EU-länder

Pensionsskyddscentralen beviljar företagaren A1-intyg på ansökan om kriterierna för att omfattas av den sociala tryggheten i Finland uppfylls. Med A1-intyget undviker företagaren arbetslandets lagstadgade socialförsäkringsavgifter. Under A1-intygets giltighetstid betalar företagaren de lagstadgade socialförsäkringsavgifterna till Finland och omfattas av den sociala tryggheten i Finland. Att omfattas av den sociala tryggheten i Finland innebär att

  • företagaren tjänar in pension i Finland och
  • företagaren får sina socialförsäkringsförmåner, till exempel eventuella sjukdagpenningar, enligt finsk lagstiftning.

En företagare som bedriver företagarverksamhet normalt och regelbundet i flera EU-länder ska ansöka om ett A1-intyg även för korta utlandsarbetsperioder som pågår bara några dagar. A1-intyget beviljas då för den period då företagaren arbetar i flera länder, men dock för högst 2 år i sänder.

Ansökan om A1-intyg ska göras i god tid innan utlandsarbetet börjar. Pensionsskyddscentralen kan ändå bevilja A-intyget även retroaktivt om företagarens arbete utomlands uppfyller kriterierna för att omattas av den sociala tryggheten i Finland.

Om företagaren inte har ett A1-intyg ska företagaren ordna sin sociala trygghet enligt arbetslandets lagstiftning. I praktiken ska företagaren alltså betala socialförsäkringsavgifterna till landet i fråga. Då kan företagaren inte få socialförsäkringsförmåner från Finland.

Du kan studera innehållet i det här dokumentet utgående från giltighetstiden.

Välj giltighetstid och tryck Byt.

Den valda giltighetstiden införs till alla dokument som tillhör denna sakhelhet (den öppnade sidan).

TillämpningsanvisningGiltighetstid 10.5.2017 – tills vidarePublicerat 29.10.2018
Ändringar jämfört med den tidigare versionen

Anvisningen är en kombination av de tidigare fristående anvisningarna Likartad företagarverksamhet i Finland och ett annat EU-land och Längden på utsända företagares utlandsarbete i EU-situationer.

En utsänd företagare kan omfattas av den sociala tryggheten i Finland under sitt utlandsarbete. Som utsänd företagare anses företagare som

  • normalt bedriver företagarverksamhet i Finland
  • företagarverksamheten har bedrivits i Finland före utresan
  • bedriver likadan företagsverksamhet i utlandet som i Finland och
  • arbetar i ett annat EU-land tillfälligt mindre än 24 månader.

2.1 Företagaren ska ha bedrivit företagarverksamhet i Finland innan utlandsarbetet i ett annat EU-land börjar

Företagaren ska ha bedrivit sin företagarverksamhet normalt i Finland redan under en viss tid innan utlandsvistelsen för att företagaren ska kunna fortsätta omfattas av den finländska sociala tryggheten tillfälligt i ett annat EU-land.

I praktiken förutsätts av företagare att

  • företagaren har bedrivit sin verksamhet i Finland och
  • företagaren har en pensionsförsäkring enligt FöPL eller LFöPL i kraft minst 4 månader före utresan.

Dessutom ska företagaren bevara förutsättningarna för att fortsätta sin företagarverksamhet i Finland efter att utlandsarbetet upphört.

När man reder ut om en företagare normalt bedriver verksamhet i Finland och om företagaren bevarar förutsättningarna för att fortsätta företagarverksamheten i Finland ska man ta hänsyn till huruvida företagaren

  • har lokaler i Finland
  • betalar skatt till Finland
  • har mervärdesskatteregisternummer i Finland (moms-nummer eller FO-nummer) och
  • är medlem i en handelskammare eller branschorganisationer i Finland.

När man avgör huruvida ovan nämnda villkor uppfylls ska man beakta den samlade karaktären hos företagarens verksamhet.

Om en företagare inte är FöPL- eller LFöPL-försäkringsskyldig, kan företagaren dock omfattas av den finländska sociala tryggheten om de andra villkoren uppfylls och företagaren minst fyra månader före utresan har en gällande

  • frivillig FöPL-försäkring
  • försäkring för arbetstiden för företagare enligt lagen om olycksfall i arbetet och om yrkessjukdomar (OlyL)
  • frivillig LFöPL-försäkring eller
  • frivillig OFLA-arbetsskadeförsäkring och OFLA-försäkring för olycksfall på fritiden enligt lagen om lantbruksföretagares olycksfall i arbetet och yrkessjukdomar.

2.1.1 FöPL-försäkringen är i kraft mindre än 4 månader innan utlandsarbetet börjar

Även om en FöPL-försäkring inte har varit i kraft i fyra månader före utlandsarbetet kan en företagare ha rätt till den finska sociala tryggheten när vederbörande arbetar utomlands. Vid den samlade bedömningen kan då beaktas huruvida

  • företagaren har tidigare FöPL-försäkringsperioder som anknyter till motsvarande verksamhet även om den nuvarande FöPL-försäkringen inte har hunnit vara i kraft i fyra månader omedelbart före utresan och
  • företagaren arbetar en mycket kort tidsperiod utomlands och därefter återvänder för att permanent fortsätta företagarverksamheten i Finland

Om en person har åkt utomlands för att arbeta som utsänd arbetstagare och omställningar i företagets ägarförhållanden senare medfört att lagarna om pension för företagare framledes ska tillämpas på personen, kan personen på ansökan beviljas ett nytt A1-intyg om rätten till social trygghet från Finland.

Exempel: FöPL-försäkringen är i kraft mindre än 4 månader innan utlandsarbetet börjar

En företagares FöPL-försäkring har varit i kraft i tre månader innan företagaren åker för att tillfälligt bedriva företagarverksamhet i Estland. Företagarens tidigare FöPL-försäkring har upphört för ett år sedan. Företagarverksamheten i Estland varar i några månader, varefter företagaren återvänder för att fortsätta sin verksamhet i Finland. Företagaren ansöker om ett A1-intyg om att omfattas av den sociala tryggheten i Finland. Eftersom arbetsperioden utomlands är mycket kort och företagaren därefter permanent fortsätter sin företagarverksamhet i Finland kan man utifrån den samlade bedömningen utfärda ett A1-intyg för arbetet i Estland.

Exempel: Ingen FöPL-försäkring före utlandsarbetet, men personen har varit utsänd arbetstagare

En person arbetar som utsänd arbetstagare i Sverige. Under utlandsarbetet förändras det utsändande företagets ägarförhållanden så att FöPL ska tillämpas på personen. Utlandsarbetet i Sverige fortsätter. Därför ansöker personen i egenskap av företagare om förlängning av A1-intyget hos Pensionsskyddscentralen. Personen kan beviljas ett A1-intyg utan föregående fyra månaders FöPL-försäkring eftersom personen alltjämt arbetar för samma finska företag och fortsätter med samma arbetsuppgifter som under det tidigare A1-intygets giltighetstid.

Mera

2.2 Företagarverksamheten ska vara likartad i Finland och det andra EU-landet

Den som bedriver företagarverksamhet i Finland kan tillfälligt åka för att utföra ett likartat arbete i ett annat EU-land och alltjämt omfattas av den finska sociala tryggheten.

Då man fastställer huruvida en företagares arbete utomlands är likartat med det arbete som företagaren normalt utför utgår man från arbetets faktiska karaktär. Huruvida arbetet i ett annat EU-land betraktas som lönearbete eller arbete som utförs av en självständig yrkesutövare saknar betydelse.

Normalt betraktas ett arbete som en företagare utför inom samma bransch som likartat arbete. Ett arbete inom samma bransch kan också vara mycket olikartat; därför går det inte alltid att tillämpa denna allmänna regel.

Exempel: olikartat arbete

En person arbetar som restaurangföretagare i Finland och flyttar tillfälligt till Estland för att arbeta som slaktarföretagare. Personen anses inte utföra likartat arbete, eftersom arbetet i Estland inte påminner om arbetet i Finland. Således kan personen inte omfattas av den finska sociala tryggheten som utsänd företagare.

Exempel: Likartat arbete

Personen är en självständig yrkesutövare som arbetar som advokat och har specialiserat sig på den finska strafflagstiftningen. Advokaten får ett svenskt uppdrag som består i att ge ett storföretag rådgivning inom ägarstyrning. Eftersom advokaten alltjämt arbetar med juridik kan advokaten verka som utsänd företagare i Sverige och kvarstå inom den finska sociala tryggheten, om utsändningsförutsättningarna i övrigt uppfylls.
 

Mera

2.3 Arbetet utomlands ska vara tillfälligt

Arbetet utomlands ska alltid vara tillfälligt för att företagaren ska kunna anses vara en utsänd företagare.

En utsänd företagare kan bedriva företagarverksamhet utomlands och omfattas av den sociala tryggheten i Finland i högst 24 månader.

Om en utsänd företagare arbetar i samma land oavbrutet i över 24 månaders tid, men ändå fortfarande tillfälligt, kan företagaren omfattas av den finländska sociala tryggheten med dispens, om det finns förutsättningar för att bevilja dispens.

Pensionsskyddscentralen kan bevilja företagaren flera på varandra följande intyg om rätten att omfattas av den finländska sociala tryggheten om den totala tiden utomlands i samma land är högst 24 månader.

En ny utlandsarbetsperiod till samma land gör att en ny period på 24 månader börjar räknas. Som ny arbetsperiod till det tidigare arbetslandet kan man normalt anse sådant arbete som börjar när det gått minst två månader sedan den tidigare utlandsarbetsperioden till samma land avslutats.

Exempel på byte av arbetsland:
En i Finland bosatt företagare åker tillfälligt för att i 18 månader bedriva samma företagarverksamhet i Sverige. Efter arbetet i Sverige åker personen ännu för 10 månader till Norge för att utvidga sin företagarverksamhet. Efter det här återvänder personen till Finland för att fortsätta sin företagarverksamhet från Finland. Företagaren ansöker om A1-intyg från Pensionsskyddscentralen för båda arbetsperioderna som bevis på rätten till den finländska sociala tryggheten. Företagaren kan beviljas A1-intyg till Sverige för 18 månader och efter det ännu till Norge för 10 månader.

Mera

Se närmare om dispensförfarande i anvisningarna Dispens i EU-fall

Du kan studera innehållet i det här dokumentet utgående från giltighetstiden.

Välj giltighetstid och tryck Byt.

Den valda giltighetstiden införs till alla dokument som tillhör denna sakhelhet (den öppnade sidan).

måntisonstorfrelörsön
311234567891011121314151617181920212223242526272829301234567891011