3.1 Överenskommelsen tillämpas på dem som omfattas av något av avtalsländernas lagstiftning
Överenskommelsen tillämpas på alla de personer som
- omfattas eller har omfattats av lagstiftningen som avses i överenskommelsen eller
- är familjemedlemmar till dem eller förmånstagare (artikel 3).
Exempel om överenskommelsens personkrets: För en japansk person som försäkrats i Finland och arbetat i Chile ska få rätt till pension tillämpas vid behov överenskommelsen.
3.2 Likabehandling
De som omfattats av överenskommelsen, flyktingar, statslösa samt personer som härleder sin rätt från dessa har samma rättigheter och skyldigheter som medborgarna i avtalsländerna (artikel 4).
4.9.1 Försäkring av familjemedlemmar
4.9.1.1 Familjemedlem arbetar inte utomlands
FPA avgör om en familjemedlem till en utsänd arbetstagare eller företagare kan omfattas av den finländska bosättningsbaserade sociala tryggheten. Familjemedlemmar till utsända arbetstagare och utsända företagare ska hos FPA ansöka om att omfattas av den bosättningsbaserade sociala tryggheten.
Som familjemedlemmar betraktas personens make och personens eller makens barn under 18 år; med makar jämställs två personer som fortlöpande lever i gemensamt hushåll under äktenskapsliknande förhållanden.
Mera
I praktiken fortsätter familjemedlemmar till utsända arbetstagare och företagare att omfattas av den bosättningsbaserade sociala tryggheten i Finland.
Vissa överenskommelser om social trygghet innehåller bestämmelser om medföljande familjemedlemmar som inte arbetar. T.ex. enligt överenskommelsen om social trygghet med Japan tillämpas Japans lagstiftning om folkpension inte på medföljande familjemedlemmar till utsända arbetstagare, om familjemedlemmen inte själv ber att folkpensionssystemet i Japan tillämpas.
4.9.1.2 Familjemedlem inleder arbete som arbetstagare i ett EU-land eller ett land med vilket Finland har en överenskommelse om social trygghet
Om en familjemedlem till en utsänd arbetstagare eller företagare börjar arbeta under utlandsvistelsen bedöms familjemedlemmens situation utifrån arbetet. Familjemedlemmens arbete i ett EU- eller avtalsland leder vanligtvis till att familjemedlemmen inte längre omfattas av den finländska bosättningsbaserade sociala tryggheten.
Om en familjemedlem till en utsänd arbetstagare börjar arbeta tillfälligt för en finländsk arbetsgivare i ett EU- eller avtalsland, kan Pensionsskyddscentralen på ansökan bevilja familjemedlemmen ett intyg om rätten att fortfarande omfattas av den finländska sociala tryggheten. Det förutsätter att
- familjemedlemmen har omfattats av den finländska bosättningsbaserade sociala tryggheten innan arbetet inleds,
- arbetet är tillfälligt och
- arbetsgivaren uppfyller kriterierna som gäller för utsändande arbetsgivare.
Vad som anses tillfälligt eller vad som krävs av en finländsk arbetsgivare, beror på i vilket land arbetet utförs. Se närmare i anvisningarna som gäller för utsända arbetstagare i EU-länder eller anvisningarna för avtalslandet i fråga.
Om en finländsk arbetsgivare inte ansöker om intyg från Pensionsskyddscentralen eller det av någon anledning inte kan beviljas, försäkras familjemedlemmen på det sätt som förutsätts enligt socialförsäkringslagstiftningen i arbetslandet.
Om familjemedlemmens arbetsgivare är ett utländskt dotterbolag till ett finländskt företag eller en annan utländsk arbetsgivare, som inte är verksam i Finland, kan familjemedlemmen inte omfattas av den finländska sociala tryggheten utan familjemedlemmen försäkras enligt huvudregeln i arbetslandet. Enligt vissa överenskommelser om social trygghet kan en familjemedlem som anställts i utlandet dock betraktas som en utsänd arbetstagare och således omfattas av den sociala tryggheten i Finlnand i fråga om de socialförsäkringsförmåner som överenskommelsen täcker, även om den arbetsrättsliga arbetsgivaren är ett lokalt företag. En förutsättning då är att familjemedlemmen ingår ett anställningsförhållande med ett finländskt företags koncernföretag och det finländska företaget svarar för de lagstadgade socialförsäkringsavgifterna. Dessutom förutsätts att arbetet är tillfälligt och att familjemedlemmen har omfattats av den sociala tryggheten i Finland innan arbetet inleds. En sådan bestämmelse finns i följande överenskommelser om social trygghet: Japan, USA, Australien, Indien, Kanada, Quebec, Israel och Chile. Läs närmare om förutsättningarna i anvisningarna om utsända arbetstagare till landet i fråga.
Om familjemedlemmen inleder arbete i flera EU-länder, fastställs försäkringen för familjemedlemmen enligt grundförordningens bestämmelser om personer som normalt arbetar i flera EU-länder. Se separat anvisning om ärendet.
4.9.1.3 Familjemedlem inleder arbete som företagare i ett EU-land eller ett land med vilket Finland har en överenskommelse om social trygghet
En familjemedlem som inleder företagarverksamhet i ett EU- eller avtalsland försäkras utgångsmässigt i arbetslandet.
Utsända arbetstagares familjemedlemmar som arbetar som företagare kan omfattas av den sociala tryggheten i Finland endast genom ett dispensförfarande. Man ansöker om dispens hos Pensionsskdydscentralen. Pensionsskyddscentralen undersöker förutsättningarna för dispens fall för fall. Vid prövningen har det betydelse t.ex. om familjemedlemmen har bedrivit samma företagarverksamhet i Finland innan arbetet utomlands och under vilken tid familjemedlemmen tidigare har haft en försäkring enligt FöPL. Företagarverksamheten utomlands ska också vara tillfällig.
4.9.1.4 Familjemedlem inleder arbete som arbetstagare i ett land utan överenskommelse om social trygghet
Om en familjemedlem som vistas utomlands inleder arbete i ett land utan avtal, avgör FPA om familjemedlemmen fortfarande kan omfattas av den finländska bosättningsbaserade sociala tryggheten.
En arbetsgivare är inte skyldig att ordna pensionsskydd enligt ArPL för en familjemedlem som en arbetsgivare anställer i ett icke-avtalsland för ett arbete som ska utföras där. Det är inte obligatoriskt att ordna pensionsskydd enligt ArPL för familjemedlemmar som anställts på ort och ställe även om familjemedlemmen vid den tidpunkt då arbetet inleds omfattas av bosättningsbaserad social trygghet.
Om en familjemedlem som anställts på ort och ställe omfattas av den finländska lagstiftningen om social trygghet när anställningen börjar, kan den finländska arbetsgivaren teckna en frivillig arbetspensionsförsäkring för familjemedlemmen.
4.9.1.5 Familjemedlem inleder arbete som företagare i ett land utan överenskommelse om social trygghet
Om en familjemedlem som vistas utomlands inleder arbete som företagare i ett land utan avtal, avgör FPA om familjemedlemmen fortfarande kan omfattas av den finländska bosättningsbaserade sociala tryggheten.
En familjemedlem som inleder företagarverksamhet utomlands kan inte ordna försäkring enligt FöPL i Finland.
4.9.2 Försäkring av studerande
4.9.2.1 En studerande som inte arbetar utomlands
FPA avgör om en person som studerar utomlands kan omfattas av den finländska bosättningsbaserade sociala tryggheten. En person som åker utomlands som studerande ska ansöka hos FPA om att omfattas av den finländska bosättningsbaserade sociala tryggheten.
4.9.2.2 Studerande som inleder arbete som arbetstagare eller företagare utomlands
Om en studerande inleder arbete när han eller hon vistas utomlands, bedöms situationen för den studerande utifrån arbetet. Försäkringen för en studerande bestäms på samma sätt som för en familjemedlem som anställs på ort och ställe.
Du kan studera innehållet i det här dokumentet utgående från giltighetstiden.
Välj giltighetstid och tryck Byt.
Den valda giltighetstiden införs till alla dokument som tillhör denna sakhelhet (den öppnade sidan).
8.1 Förbindelseorgan i Finland
8.1.1 Pensionsskyddscentralen (PSC)
Avdelningen för utlandstjänster
FI-00065 PENSIONSSKYDDSCENTRALEN
Tfn 029 411 2110 (Från utlandet +358 29 411 2110)
Försäkring: ulkomaanasiat@etk.fi
Pensionsärenden: ulkomaiset.elakeasiat@etk.fi
8.1.2 Folkpensionsanstalten (FPA)
8.1.2.1 Centret för internationella ärenden
PB 78
FI-00381 HELSINGFORS
Tfn 020 634 0300 (Från utlandet +358 20 634 0300)
Fax: 020 634 1599 (Från utlandet +358 20 634 1599)
inter.helsinki(at)kela.fi
8.2 Förbindelseorgan i Chile
8.2.3 Pensioner, tillämplig lagstiftning och intyg
8.2.3.1 Tillsynsorgan för pensioner (Superintendencia de Pensiones)
Superintendencia de Pensiones
Teatinos 313
Santiago – Chile
Tel: (56) (2) 753 03 08
Fax: (56) (2) 753 02 86
www.spensiones.cl
9.1 Allmänt om informationsutbyte mellan Finland och Chile
Tillämpningsöverenskommelsen innehåller bestämmelser om verkställigheten. Ansökningstrafiken sköts länderna emellan på samma sätt som också med andra avtalsländer.
I praktiken innebär det här att Pensionsskyddscentralens avdelning för utlandstjänster förmedlar pensionsansökningarna till de i Finland bosatta personerna direkt till Chile (FPA:s bosättningsperioder bifogas inte till ansökan). Anstalten i Chile skickar de finländska ansökningarna till FPA.
De behöriga myndigheterna och inrättningarna i avtalsländerna bistår varandra vid tillämpningen av överenskommelsen (artikel 17).
Avtalets officiella språk är finska, svenska och spanska. Som kontaktspråk används ändå främst engelska.
För kontakten finns det utöver ansökningsblanketterna kontaktblanketter samt utsedda förbindelseorgan (i Finland Pensionsskyddscentralen samt Folkpensionsanstalten och i Chile Superintendencia de Pensiones).
9.2 Ansökan och bilagor
Pensionsansökan görs i både Finland och Chile på landets nationella blankett. Ansökningsuppgifterna förmedlas till det andra avtalslandet med ansökningsblanketter enligt överenskommelsen.
9.3 Uppgifter om pensionsbeslut
9.3.1 Från Finland till Chile
Pensionsskyddscentralen och FPA informerar Chile om pensionsbeslut och annat som har betydelse för beviljandet av pension med kontaktblanketten FIN/CL 2. Arbetspensionsanstalten sänder en kopia av sitt beslut till Pensionsskyddscentralens avdelning för utlandstjänster som överför beslutsuppgifterna till kontaktblanketten.
En kopia av beslutet sänds inte till Chile. Besluten registreras enligt de registreringsanvisningar som tillämpas på pensioner enligt bilaterala avtal om social trygghet.
9.3.2 Från Chile till Finland
På motsvarande sätt meddelar förbindelseorganet i Chile uppgifterna om sitt pensionsbeslut genom att skicka Finland kopior av pensionsbesluten med kontaktblanketten.
9.4 Datasekretessen i pensionsansökningsprocessen
Uppgifter som behövs för tillämpningen av överenskommelsen kan ges ut till den andra avtalspartens förbindelseorgan utan hinder av datasekretessbestämmelserna. Av begäran om uppgifter ska framgå för vilket ändamål uppgifterna behövs. Uppgifterna ska behandlas konfidentiellt (artikel 19).
9.5 Statistik
Förbindelseorganen utbyter årligen statistik över pensioner som med stöd av överenskommelsen betalats till det andra avtalslandet.
Ändringar jämfört med den tidigare versionen
Anvisningen har uppdaterats i fråga om familjemedlemmar som anställts på ort och ställe när arbetsgivaren är ett koncernföretag. Information om bestämmelserna i överenskommelsen med Japan har också lagts till.