På arbete i Storbritannien tillämpas Storbritanniens utträdesavtal och via det EU-förordningen om social trygghet eller handels- och samarbetsavtalet mellan EU och Storbritannien, beroende på när arbetet har inletts i Storbritannien. Det är av betydelse om personen har börjat arbeta i Storbritannien före eller efter 1.1.2021

1.1 Handels- och samarbetsavtalet mellan EU och Storbritannien tillämpas på arbete som börjat 1.1.2021 eller senare

Från och med 1.1.2021 tillämpas handels- och samarbetsavtalet (TCA) mellan EU och Storbritannien på personer som åker till Storbritannien. Om personens arbete har börjat 1.1.2021 eller senare, är utgångspunkten att arbetslandet, dvs. Storbritanniens lagstiftning tillämpas på personen som arbetar i Storbritannien, om inte något av följande undantag tillämpas på personen:

  • utsända arbetstagare
  • utsända egenföretagare
  • personer som arbetar i flera länder
  • flygpersonal
  • offentligt anställda
  • sjöfarare

Handels- och samarbetsavtalets bestämmelser om tillämplig lagstiftning om social trygghet motsvarar till sitt innehåll bestämmelserna i EU-förordningarna om social trygghet.  Handels- och samarbetsavtalet mellan EU och Storbritannien innehåller dock inga bestämmelser om undantag (dispens).Länderna kan sinsemellan komma överens om undantag från bestämmelserna om tillämplig lagstiftning om social trygghet, när det är i personens intresse och båda länderna samtycker till det. Eftersom det inte finns någon bestämmelse om undantag i avtalet kan undantag dock inte användas, om personens arbete i Storbritannien har börjat 1.1.2021 eller senare.

Anvisningarna om olika persongrupper som arbetar i EU/EES-länderna och Schweiz (nedan EU-länderna) gäller således också för arbete i Storbritannien. Anvisningarna om undantag, som endast gäller EU-länderna, kan inte följas, om personens arbete har börjat 1.1.2021 eller senare.

Se anvisningarna för EU-länderna om varje persongrupp.

Mera

Exempel: Arbete som överskrider utsändningstiden

En arbetsgivare som är verksam i Finland skickar sin arbetstagare från Finland för att arbeta i Storbritannien i 3 år. Eftersom den utsända arbetstagaren ska arbeta i Storbritannien längre än maximitiden för utsändning (2 år), kan arbetstagaren inte omfattas av lagstiftningen om social trygghet i utgångslandet, dvs. Finland, utan hens sociala trygghet ska ordnas på det sätt som lagstiftningen i arbetslandet Storbritannien förutsätter. Det är inte möjligt att komma överens om undantag.

Mera

Artiklarna i handels- och samarbetsavtalet om tillämplig lagstiftning om social trygghet är följande:

  • principen om försäkring i arbetslandet  (artikel SSC.10.3.a)
  • utsända arbetstagare (artikel SSC.11.1.a)
  • utsända egenföretagare och stipendiat (artikel SSC.11.1.b)
  • personer som arbetar som anställda i flera EU-länder och Storbritannien (artikel SSC.12.1)
  • personer som arbetar som egenföretagare i flera EU-länder och Storbritannien (artikel SSC.12.2)
  • personer som arbetar som anställda i ett land och som egenföretagare i ett annat land (SSC.12.3)
  • personer som arbetar som anställda i ett land och som egenföretagare i ett annat land (SSC.12.3)
  • offentligt anställda (artikel SSC.10.3.b.)
  • sjöfarare (artikel SSC.10.4)
  • flygpersonal (artikel SSC.10.5)

Man ansöker om A1-intyg för arbete i Storbritannien hos Pensionsskyddscentralen, liksom för arbete i EU-länderna.

EES-länderna och Schweiz är inte med i handels- och samarbetsavtalet och avtalet tillämpas därför inte på personer som rör sig mellan EES-länderna/Schweiz och Storbritannien. Det finns dock en bilateral överenskommelse om social trygghet mellan Schweiz och Storbritannien. Även EES-länderna har ingått en separat överenskommelse om social trygghet med Storbritannien.  Bestämmelserna om fastställande av tillämplig lagstiftning om social trygghet i dessa överenskommelser motsvarar till stor del EU-förordningarna om social trygghet.

1.2 Utträdesavtalet tillämpas på arbete i Storbritannien som inletts före 1.1.2021

På arbete som börjat före 1.1.2021 i Storbritannien tillämpas Storbritanniens utträdesavtal och via det EU-förordningarna om social trygghet. Under övergångsperioden för utträdesavtalet 1.2.2020–31.12.2020 följde länderna bestämmelserna i EU-förordningarna om social trygghet.

Bestämmelserna i utträdesavtalet i fråga om samordningen av den sociala tryggheten kan fortfarande iakttas under vissa förutsättningar för arbete som inletts före den 1 januari 2021.  För att EU-förordningarna om social trygghet ska kunna tillämpas på basis av utträdesavtalet, ska personens situation enligt utträdesavtalet vara oavbruten och personen fortfarande vara i en gränsöverskridande situation. Det måste alltså finnas en anknytning till både Storbritannien och EU.

Anvisningarna om olika persongrupper som arbetar i EU-länderna gäller således också för arbete i Storbritannien som sådana. Se anvisningarna för EU-länderna om varje persongrupp. När utträdesavtalet tillämpas på en person är det också möjligt att använda undantag.

Mera

Exempel: En utsänd arbetstagares utsändning till Storbritannien fortsätter år 2021

En finländsk arbetstagare har varit en utsänd arbetstagare i Storbritannien från och med 1.8.2019. A1-intyget går ut 31.7.2021. A1-intyget kan med stöd av utträdesavtalet vara i kraft till och med 31.7.2021. Arbetstagaren fortsätter ändå att arbeta i Storbritannien och det söks undantag för arbetstagaren till och med 31.12.2022. Om kraven på utsändning i EU-förordningen om social trygghet uppfylls bortsett från utsändningstiden och myndigheterna i Storbritannien samtycker till undantag, beviljas arbetstagaren ett A1-intyg till och med 31.12.2022. Arbetstagaren kan få ett nytt intyg på basis av utträdesavtalet eftersom hen utan avbrott befunnit sig i en gränsöverskridande situation mellan Storbritannien och Finland när övergångsperioden upphörde.

Man ansöker om A1-intyg för arbete i Storbritannien hos Pensionsskyddscentralen, liksom för arbete i EU-länderna.